Noi reguli pentru asigurarea RCA în cazul unui accident rutier

Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a schimbat regulile care se aplică asigurării RCA, fiind introdusă constatarea amiabilă electronică. Procedura va scuti sute de mii de șoferi de completarea formularului de constatare amiabilă de accident.

Noile reguli vor intra în vigoare din toamnă. Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” .

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“ Asiguratorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ.

În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Tot mai mulți români fac cumpărături online

Articolul precedentVolodimir Zelenski avertizează: În iulie va veni catastrofa alimentară. Zeci de milioane de persoane vor fi afectate
Articolul următorANPC avertizează părinții: Unele jucării reprezintă un real pericol pentru cei mici