Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

ANPC a transmis o serie de recomandări privind cumpărarea jucăriilor.

Astăzi, 28 mai, directorul General al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, a publicat, pe pagina de Facebook, o serie de sfaturi care pot fi utile pentru părinți, cu ocazia Zilei Copilului.

Directorul ANPC a declarat că este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului

Directorul a ținut cont de constatările anterioare ale comisarilor de la protecţia consumatorilor. De asemenea, a luat în calcul și experienţele înregistrate în alte state.

Conform textului publicat pe contul de socializare acţiunile de control, ale ANPC au arătat că în magazine existau „jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX”, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a transmis oficialul ANPC.

Paul Anghel a atras atenţia asupra riscurilor pe care le implică şi jucăriile care imită diverse produse alimentare

Prin urmare, jucăriile care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, sunt atractive pentru copii.

Cu toate acestea, jucăriile pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor.

Articolul precedentNoi reguli pentru asigurarea RCA în cazul unui accident rutier
Articolul următorPeste 11 milioane de formulare au fost completate în cadrul recensământului online
Jurnalist full-time / Pesimist part-time