Biserica Ucraineana
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biserica Ortodoxă ucraineană și-a declarat „deplina independenţă” față de Patriarhia Rusă. Biserica din Ucraina era subordonată autorităţilor spirituale ruse, până în momentul acestei inițiative. Demersul este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani, o parte a bisericii ucrainene desprinzându-se de Rusia în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în ţară. „Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la sfârșitul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva Ucrainei.

Oficialii bisericii au anunțat „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care a anunțat că susține ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina. „Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului ‘Să nu ucizi!’ şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului”, se arată în  comunicatul Bisericii Ucrainei.

Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă din Ucraina și conducerea sa moscovită erau „complicate sau inexistente” din momentul în care în Ucraina a fost decretată legea marţială.Sprijinul acordat de către patriarhul Kirill pentru războiul din Ucraina a determinat Biserica ucraineană să se afle într-o situaţie din ce în ce mai dificil de susţinut. Sute dintre preoţii săi au semnat recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict. Ucraina are o importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, deoarece unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia se află în această țară.

ANPC avertizează părinții: Unele jucării reprezintă un real pericol pentru cei mici

Articolul precedentUn bărbat a sărit cu paraşuta din turla Catedralei Neamului
Articolul următorAdministrația locală din Călărași a pus pământ peste păcură, de frica Ministerului Mediului. Pericolul NU a dispărut