PSD

Partidul Social Democrat (PSD) a transmis, vineri, un comunicat în care „somează Guvernul să revizuiească imediat” decizia CNSU, adoptată cu o zi în urmă, prin care se prevede posibilitatea organizării evenimentelor cu peste o mie de persoane numai dacă acestea sunt vaccinate.

„PSD somează Guvernul să revizuiească imediat decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență care conține numeroase elemente de discriminare a unor largi categorii de cetățeni, contrar principiilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Atâta timp cât în România nu există nicio lege adoptată de Parlament care să prevadă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19, orice discriminare pe acest criteriu este ilegală și neconstituțională”, se arată în comunicatul PSD.

Interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu un număr mai mare de persoane decât cel precizat în decizia CNSU, chiar dacă acestea au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală, „este o abordare neconstituțională și anti-europeană”. În toate abordările adoptate la nivelul UE se asigură un tratament egal pentru persoanele care îndeplinesc cel puțin unul dintre cele trei criterii: vaccinare, test negativ, imunizare prin boală.

Discriminare sau alegere proprie

De altfel, cele trei criterii la care fac referire social democrații au fost solicitate și de organizatorii marilor festivaluri, care acum par că nu mai înțeleg decizia finală luată de guvernanți.

„Dacă avem participanții vaccinați înseamnă că putem să dăm drumul la evenimente fără să existe această limitare a numărului de participanți. Pe de altă parte, noi am insistat și sperăm că în continuare se ia în calcul și acea măsură, care să nu fie una discriminatorie și care să le permită și celor care nu s-au vaccinat să vină la evenimente atâta vreme cât se testează sau atâta vreme cât au trecut prin boală și au anticorpi”, a spus Edi Chereji, organizatorul Untold și Neversea, la Digi24.

Potrivit Hot. 32/ 27.05.2021, „începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, care vor pezenta adeverința de vaccinare, testul negativ Covid sau  testul de anticorpi (că au trecut prin boală). Pentru participarea unui număr cuprins între 1.000 și 5.000 de persoane, toate acesta trebuie să prezinte dovada vaccinării împotriva Covid pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Totodată, discriminare ar fi să nu poți merge la magazin să îți cumperi alimente fără să fi vaccinat, în schimb, dacă vrei să participi la un concert este o alegere proprie, te vaccinezi sau nu.

PSD se opune discriminării copiilor din cauza vaccinării anti-Covid

Articolul precedentPrietenul la nevoie se cunoaște sau obsesia lui Codrin Ștefănescu pentru Dragnea
Articolul următorLucrare de amploare la Sarmizegetusa Regia