Gazeta de dimineață

Sarmizegetusa Regia va avea parte de prima investiție de amploare din ultimii 40 de ani. Concret, Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan” și o firmă din București vor realiza proiectarea și asistența tehnică pentru zidurile cetății – sit UNESCO, relatează Ziarul Hunedorean.

 Investiția vizează, în principal, refacerea incintei militare și amenajarea traseelor de vizitare din situl UNESCO și este estimată la circa trei milioane de euro. Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, valoarea contractului pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului se ridică la 612.850 de lei, cu TVA.

Proiectul derulat de Institutul Naținal al Patrimoniului, CJ hunedoara, care este administratorul sitului UNESCO, în colaborare cu o fundație românească și un partener norvegian prevede restaurarea a aproape o mie de metri de ziduri antice (cumula interior și exterior). Proiectul a fost lansat în 2020 şi va dura 43 de luni, iar lucrările sunt estimate la 2,75 de milioane de euro şi vor fi finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii şi de CJ Hunedoara (30%).

„Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, și a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu și adăpost pentru vizitatori, precum și amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren. Cât privește revitalizarea cetății, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Investiția, necesară (și) pentru creșterea numărului de vizitatori

Reprezentanții CJ Hudedoara, citați de Historia,  anunțau în toamna anului 2020 că obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori şi să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil).

Totodată, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un „muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare.

Hunedoara: s-a ales praful și pietrișul de promisiunile autorităților. Șosele turistice, din ce în ce mai degradate

Articolul precedentPSD acuză discriminarea nevaccinaților
Articolul următorGeorge Simion spune „Da” moțiunii de cenzură, dar plusează: vrea și suspendarea lui Iohannis