Francisk Iulian Chiriac (CJ Brăila) și Costel Fotea (CJ Galați), foto Adevărul

Președinții Consiliilor Județene din Brăila și Galați afirmă, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Cîțu, vicepremierului Dan Barna și președintelui PNL, Ludovic Orban, dar și miniștrilor Transporturilor, al Investițiilor și Proiectelor Europene, că zona Galați – Brăila (Dunărea de Jos) este ignorată de către Guvern. „Incompetența profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Național de Redresare și Reziliență este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor și aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru”.

În scrisoarea deschisă, unul dintre puținele demersuri comune ale celor două județe între care există o formă de concurență nescrisă, cei doi șefi de CJ critică faptul că a doua zonă metropolitană după București – Ilfov , dar și cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, au fost excluse din PNRR,  lucru care va accentua decalajul zonei comparativ cu celelalte regiuni.

„Asistăm cu stupoare la această ”dezvoltare a României”, așa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O ”dezvoltare” discreționară, criteriul politic fiind baza împărțirii sumelor și proiectelor de dezvoltare pentru județe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galați-Brăila). Și în această parte a țării  investițiile cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt infime comparativ cu alte regiuni. Astfel, noi, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înțelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la șansa finanțării și a creșterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică și socială a zonei”, se arată în scrisoarea deschisă.

Prioritizare după importanță, nu culoare politică

Cei doi solicită, în mod imperios, ca proiectele zonei Brăila – Galați,  atât de infrastructură, cât și de sănătate, să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă după importanță, nu după culoarea politică. Ambii șefi ai Consiliilor Județene sunt din partea PSD.

„Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră judeţeană, spitalul judeţean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultăţii de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăseşte nici finanţarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focşani şi nici a spitalului regional Galaţi-Brăila. Consiliul Judeţean Galaţi a trimis spre finanţare prin P.N.R.R. proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galaţi-Tecuci-Tişiţa, o investiţie cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării”, se mai arată în scrisoarea către Executiv.

Mai mult, atât Fotea cât și Chiriac consideră că populația din zonă au dreptul să beneficieze de fondurile venite prin PNRR, în aceeași măsură cu cei din vestul țării, în contextul în care și cei din Galați și Brăila vor plăti pentru rambursarea acestui împrumut.

„În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeţi aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanţare prin P.N.R.R. Incompetenţa profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor şi aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Ciolacu spune „nu” Planului Național de Redresare și Reziliență”

Articolul precedentStreinu-Cercel a învins, în instanță, Rise Project
Articolul următorPrietenul la nevoie se cunoaște sau obsesia lui Codrin Ștefănescu pentru Dragnea