Adrian Streinu-Cercel (Foto: Edupedu)

Prof. Adrian Streinu-Cercel are de primit daune morale din partea publicației online Rise Project, după ce Tribunalul București i-a dat dat câștig de cauză în procesul intentat în 2018, când ocupa funcție de manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată în 30 zile de la data comunicării.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul ADRIAN STREINU CERCEL. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale pentru prejudiciul cauzat. Obligă pârâta la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site-ul www.riseproject.ro al Asociaţiei RISE PROJECT, precum şi în trei ziare cu cea mai largă răspândire naţională, pe cheltuiala pârâtei. Respinge cererile de intervenţie voluntară principală formulate în cauză, ca neîntemeiate. Admite în parte cererea conexă formulată de către reclamantul INSTITUTUL NAŢIONAL DE BOLI INFECŢIOASE „PROF.DR. MATEI BALŞ”. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale pentru prejudiciul cauzat. Obligă pârâta să retragă de pe site-ul ce-i aparţine şi din arhiva acestuia articolele „Institutul de boli inventate” şi „Spitalul meu de stat”.

Minuta Tribunalului București

Totodată, instanța a obligat pârâta să publice pe site-ul său dreptul la replică al prof. Streinu-Cercel, cu aceleaşi fonturi şi în aceleaşi condiţii grafice ca şi cele două articole menționate, însoţite de scuzele publice ale pârâtei.

Potrivit minutei, instanța „obligă fiecare dintre intervenienţii voluntari principali la plata către pârâtă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 811,258 lei reprezentând onorariu de avocat”.

În 2018, Rise Project publica o investigaţie prin care arăta cum pacienţi care trec pragul Institutului „Matei Balş” pleacă cu mult mai multe boli în fişă, fără ca ei să ştie. La vremea respectivă, toate acestea fiind demostrate cu dovezi, relatează Digi24. Printr-o astfel de situție a trecut chiar ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, care s-a internat pentru o gripă, dar a plecat mai bolnav.

Adrian Streinu-Cercel nu se mai află la conducerea Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din decembrie 2020, când și-a preluat mandatul de senator, acesta a candidat pe listele Partidului Social Democrat, filiala București.

Streinu-Cercel avertizează: „trebuie să fim foarte atenţi!”

Articolul precedentVlad Voiculescu ar putea reveni la Sănătate
Articolul următorCJ Brăila și CJ Galați, scrisoare deschisă pe tema PNRR