Carnea de miel devine mai scumpă înainte de Paște

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din Europa.

Mielul cu greutatea mai mică de 13 kilograme vândut la poarta fermelor din Europa este în această perioadă cu peste 9% mai scump față de aceeași perioadă a anului trecut.

Carcasa de 100 de kilograme de miel cu greutatea mai mică de 13 kilograme costă în medie 646,7 de euro. Prețul este mai mare cu 9,4% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut și cu 1,3% peste nivelul din luna februarie, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene referitoare la prețurile de producător.

În ceea ce privește mielul de peste 13 kilograme, prețul mediu în UE este de 707,6 euro carcasa de 100 de kilograme. Prețul este cu 5,3% mai mare comparativ cu anul trecut.

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE. Țara noastră deține o cotă de piață de 17%, cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător european este Estonia care a furnizat anul trecut 9,7 milioane de capete.

În ceea ce privește producția de carne realizată, România era conform datelor din 2021 pe poziția a treia, cu 73,3 mii de tone de carne în carcasă, cu 5,3% sub cea din 2020. Estonia a produs 120,3 mii de tone de cane de miel, cu 4,5% mai mult decât în 2020. Franța a produs 81,8 mii de tone, cu 1,9% peste nivelul din 2020.

Comisia Europeană nu are anul acesta date despre prețurile medii de la poarta fermelor românești. În România se respectă  în general, evoluțiile observate pe piața UE. Față de anul trecut, cele mai mari scumpiri au avut loc în Polonia (plus 25,5%), Bulgaria plus (18,6%) și Ungaria (13,1%).

Fermierii spun că prețurile vor fi cu cel puțin 30 la sută mai mari față de anul trecut. Kilogramul de miel sacrificat va ajunge la 40-45 de lei kilogramul. Anul trecut, un kilogram de carne de miel s-a vândut în piețe cu prețuri cuprinse între 30 și 35 de lei.

Vacanţa de Paşte va deveni un lux pentru mulţi români

Articolul precedentMinisterul Mediului: Calitatea aerului din România nu va fi afectată de incendiile din pădurile aflate în apropierea zonei Cernobîl
Articolul următorZelenki: Ucraina vrea pacea “fără întârziere”