Ministerul Mediului: Calitatea aerului din România nu va fi afectată de incendiile din pădurile aflate în apropierea zonei Cernobîl

10.000 de hectare de pădure ard lângă fosta centrală nucleară.

Autorităţile române monitorizează împreună cu cele europene evoluţia efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl, a anunțat ministerul Mediului. Circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat, reiese din evaluarea specialiştilor europeni.

Ministerul Mediului a reacționat în urma apariţiei a unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl.

”Ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat. Totodată, Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivităţii de Mediu, care urmărește permanent indicatorii la nivel european a confirmat că valorile de radioactivitate rămân în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina. Specialiștii Administrația Națională de Meteorologie şi cei ai Agenție Naţionale pentru Protecţia Mediului monitorizează permanent evoluțiile şi vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european”, a comunicat ministerul Mediului.

Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivităţii de Mediu, care urmăreşte permanent indicatorii la nivel european, a confirmat, că valorile de radioactivitate rămân în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, subliniază reprezentanţii MMAP.

Mai multe incendii au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forțele ruse, potrivit autorităților ucrainene. „În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecințe foarte grave”, a scris duminică seară vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram. 10.000 de hectare de pădure ard în zona de excluziune de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Ea a subliniat că prezența forțelor ruse, care au cucerit centrala din prima zi a invaziei, împiedică lichidarea incendiilor,

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA estimase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.

Vacanţa de Paşte va deveni un lux pentru mulţi români

Articolul precedentVacanţa de Paşte va deveni un lux pentru mulţi români
Articolul următorCarnea de miel devine mai scumpă înainte de Paște