Un bărbat din Mureș este acuzat că a adăpostit în condiții improprii trei tineri proveniți de la casele de copii, aceștia având o condiție socială modestă.
În urma cercetărilor făcute de Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș și procurorii DIICOT, coșmarul pentru cei trei tineri a început în 2014, când au fost recrutați de bărbatul în vârstă de 44 de ani, ei fiind exploatați prin muncă și constrânși prin violență.
Potrivit DIICOT, bărbatul i-a folosit pe tineri la diferite munci în gospodărie și în agricultură în țară, iar pentru o scurtă perioadă au lucrat și în străinătate, dar fără a primi un ban pentru munca depusă.
Inculpatul a fost arestat
Pe 26 ianuarie, procurorii DIICOT au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în urma cărora au fost ridicate săbii, cuțite și actele de identitate ale victimelor.
De asemenea, alte trei persoane, suspecte că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale, au fost duse la audieri. Bărbatul care i-a ținut captivi pe cei trei tineri a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Cel mai cunoscut caz de sclavie de la noi din țară a fost cel din 2018 în Berevoești, comună în județul Argeș, în care zeci de romi au fost acuzați că pe parcursul a 12 ani au torturat și exploatat 40 de persoane.
Victimele acestui act de sclavie erau biciuite, înfometate și legate în lanțuri, acestea fiind ținute zile întregi fără mâncare. Cea mai mare pedeapsă primită de unul dintre stăpânii de sclavi din comuna Berevoești a fost de 18 ani și 10 luni de închisoare. Acesta a fost acuzat că a torturat luni la rând doi minori și a făcut trafic de persoane.
Mascații care au descins la Berevoești au dat peste doi copii ce nu mai aveau dinți pe partea superioară a maxilarului.
Din nefericire, și peste hotare s-au descoperit cazuri de sclavie în care mai mulți români au fost forțați să muncească până la 16 ore pe zi la diferite ferme din Italia sau Danemarca. Aceștia erau ținuți cu mâncare puțină și dormeau în condiții greu de imaginat. În Marea Britanie, anul trecut, peste 400 de români au raportat că au lucrat în condiții de sclavie modernă în spălătoriile de mașini.
Marea Britanie. Patronii unei spălătorii auto, vinovați de sclavie modernă