Sursa foto: PS News

Peste 70% dintre români consideri că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 20,8% cred că țara noastră se îndreaptă într-o direcție bună, arată un sondaj de opinie efectuat de INSCOP, intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false.”

De asemenea, procentul românilor care cred că lumea se îndreaptă într-o direcție bună este foarte mic, 24,3%, în timp ce aproape 70% consideră greșită direcția, iar 6,9% nu știu.

Totodată, 68,9% dintre români consideră că viața este mai grea în comparație cu acum cinci ani și doar 29,3% consideră că o duc mai bine.

Pesimismul românilor și pandemia

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, a precizat că percepția direcției în care merge România s-a îmbunătățit față de anul trecut, dar este sub nivelurile înregisrate în iunie și martie 2021.

„Evaluarea prezentului în comparativ cu trecutul și mai ales percepția viitorului indică acumularea unui nivel ridicat de incertitudine la nivelul majorității populației cu excepția tinerilor care sunt ceva mai optimiști decât media populației”, a precizat Ștefureac.

Totodată, vicepreședintele True Story Project, Dan Andronache, a declarat că printre factorii care au dus la o îmbunătățire a percepției românilor cu privire la direcția în care merge România a fost depășirea crizei politice.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022 de INSCOP Research în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States. Metoda de cercetare a fost interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Potrivit sondajului What Worries the World, în 2020, majoritatea oamenilor din Italia (83%), Franța ( 79%) și Spania (78) au declarat că țara lor este pe drumul greșit. Totodată, cetățenii chinezi au fost cei mai siguri de direcția națiunii pe drumul cel bun, 90%, locul doi fiind ocupat de Arabia Saudită (78%), India (58%) și Brazilia (46%).

Rezultate sondaj: Pentru 2022, românii își doresc un stil de viață sănătos

Articolul precedentCioloş: “Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău, pentru un posibil conflict armat”
Articolul următorPrimarul oraşului Câmpulung Muscel colaborează cu Greenpeace pentru a rezolva problema deşeurilor periculoase
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.