Preluare G4Media

Federația „Solidaritatea Sanitară” (FSSR)  a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, desfășurarea Mitingului național al lucrătorilor din sănătate în data de 28 decembrie 2021.

„În cadrul acestei acțiuni vom „colinda” instituțiile esențiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul și Președinția, rostindu-le „Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate” și urându-le înțelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniștilor din sănătate. „Colindul” va fi susținut de toate categoriile de lucrători din sănătate, „urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din țară”, se arată în comunicatul FSSR.

Astfel, protestele sunt programate să înceapă la ora 10.30, la Palatul Victoria (cu un număr maximum de participanți permis de legea în vigoare), iar de la ora 12.30, acestea vor avea loc la Palatul Cotroceni, respectiv Palatul Parlamentului (intrarea dispre Parcul Izvor).

„Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicțiile actuale vizează restricționarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfășurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfășurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanții utilizând în acest caz măsurile de protecție împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-și promova interesele, ne vedem nevoiți să utilizăm alte soluții legale de acțiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfășurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”, au mai transmis reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Care sunt revendicările celor din Sănătate

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din sistemul sanitar sunt referitoare la drepturile salariale, dar și la partea organizatorică a sistemului.

Astfel, cei din FSSR cer acordarea drepturilor salariale legitime: plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază, precum și recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.

Totodată, pe lista acestora de revendicări se află și renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector, iar acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar. Mai ales în contextul în care sistemul sanitar este unul dintre cele mai încercate ramuri profesionale, pe fondul pandemiei, în special în fața anunțatului val cinci.

Sindicaliştii din Poliţie încep protestele în faţa prefecturilor

Articolul precedentCare sunt statele din lume care nu au înregistrat nicio infectare Covid
Articolul următorFostul șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări Teleorman, judecat pentru luare de mită