George Simion, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), susține că noul Guvern sprijină marile companii și nu cetățeanul de rând ce este obligat să scoată mai mulți bani din buzunar pentru facturile din această iarnă. Mai mult, liderul AUR consideră că premierul minte.
„Generalul Ciucă minte, la fel cum a minţit şi când a promis că nu va intra niciodată în politică: anunţă indexări ale pensiilor, alocaţiilor şi majorarea salariului minim, dar în acelaşi timp aprobă dublarea preţurilor la energie! Practic, scumpirile anunţate vor anula toate creşterile de venituri cu care se laudă coaliţia PSD-PNL-UDMR”, a mai precizat George Simion, relatează g4media.
AUR a votat împotriva învestirii noului guvern PNL-PSD-UDMR
Într-un comunicat oficial, AUR acuză că după învestirea Guvernului Ciucă, Electrica SA, Enel, E.On Energie și CEZ au anunțat o creștere substanțială de la 1 ianuarie 2020 între 58 și 85%.
„Măsurile au fost luate după ce, în aceeaşi săptămână, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, instituţie a cărei conducere este compusă din membri ai actualei coaliţii de guvernare PSD-PNL-UDMR, a aprobat majorarea tarifelor pentru distribuţie şi transport, tot de la 1 ianuarie, între 8% şi 15%”, mai scrie în comunicat.
Reamintim că la învestirea Guvernului Ciucă, liderul AUR George Simion l-a atacat pe Florin Cîțu de la tribuna Parlamentului. El l-a întrebat pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, unde se „ascunde” Florin Cîțu, care a lipsit din sală. „Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie. Unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis. L-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat?” a declarat George Simion în urmă cu câteva zile.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
Astfel, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh. De asemenea, prețul de referință la curent este de 0,68 lei/kWh. Acesta include tarifele pentru serviciile de rețea, TVA, acciză și contravaloarea certificatelor verzi.
Totodată, statul român va compensa diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh.