Sursa foto: Sky News

CSM Știința Baia Mare, echipa campioană la rugby a României, a rămas blocată în Africa de Sud după ce zborul care trebuia să-i aducă în țară a fost anulat din cauza restricțiilor impuse în urma depistării variantei Omicron.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că Ambasada României la Pretoria a făcut toate demersurile pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive. Mai mult, reprezentanții MAE sunt în căutarea unei alternative de zboruri de deplasare spre țară. Jucătorii de la CSM Știința Baia Mare au participat la un turneu internațional organizat la 400 de kilometri de capitala Pretoria.

36 de români sunt blocați în Africa de Sud

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cursele celor 36 de cetățeni români au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări. De asemenea, autoritățile locale din Africa de Sud vor prelungi viza de ședere a cetățenilor români dacă va fi cazul. Călin Matei, președintele CSM Știința Baia Mare, a precizat că delegația României are 31 de persoane, toate testate PCR vineri. Testele au ieșit negative. Mai mult, în aceeași situație se află și delegația Spaniei care a participat la turneul internațional.

Românii care au nevoie de asistență consulară pot apela numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

Noi măsuri impuse din cauza tulpinei Omicron

Alexandru Rafila a declarat sâmbătă, 27 noiembrie, că toți românii care vin din țările africane unde există noua variantă de COVID-19 vor intra în carantină pentru 14 zile. Mai exact, este vorba de țările Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

„Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile. Limitați vizitele în zonele respective doar la situații extrem de esențiale”, a spus Alexandru Rafila. Șeful DSU Raed Arafat a mai adăugat că se instituie obligativitatea testării la sosirea în România și în a opta zi de la sosire.

Prima țară din lume care și-a vaccinat toți cetățenii împotriva COVID-19

Articolul precedentGeorge Simion: „Scumpirile vor anula creșterile de venituri cu care se laudă coaliția PSD-PNL-UDMR”
Articolul următorNume nou în echipa consilierilor primarului Sectorului 5
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.