Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, pare a nu mai scăpa de problemele pe linie penală. La câteva luni apar informații despre anchete derulate de procurori vizavi de activitatea sa din primărie, iar zilele acestea se discută despre acuzații de fals intelectual.

Potrivit 7iași.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a început urmărirea penală „in rem”, în urma unei sesizări depuse de către Curtea de Conturi, în urma mai multor acțiuni de control întreprinse la Primăria municipiului Iași.

Sursa citată arată că este vorba despre nereguli identificate la contractele încheiate pentru montarea pavelelor pe trotuare și aleilor pietonale, la reabilitarea unor unități de învățământ, dar și la Padocul de la Tomești, construit în mandatul lui Gheorghe Nichita, pe când Mihai Chirica era viceprimar.

În total, ar fi vorba despre un prejudiciu calculat de Curtea de Conturi la 21.569.544 lei, în urma unui control derulat la începutul anului 2017. După control, inspectorii Curții de Conturi au emis o decizie prin care au fost dispuse măsurile pe care șefii municipalității trebuiau să le dispună pentru recuperarea prejudiciului, însă ulterior, Mihai Chirica a contestat în instanță toate actele efectuate.

În 2019, Curtea de Conturi a înaintat plângerile penale, iar în aprilie 2021, Primăria Iași a pierdut definitiv contestațiile formulate pe cale civilă împotriva documentelor de control, mai scrie sursa citată. Continuarea, aici.

Anul acesta, Chirica a fost chiar trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pentru fapte presupus a fi fost comise în 2013, când era viceprimar. Alături de acesta, inculpați sunt și alte persoane, inclusiv fostul primar al Iașiului: „în cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Iar aceasta nu este singura grijă a primarului din Iași. În iunie, procurorii anticorupție au descins inclusiv la Primăria Iași, în cadrul unei anchete care vizează modul în care au fost făcute anumite schimbul unor terenuri din centrul municipiului Iași, al căror beneficiar ar fi și primarul Chirica. Aceasta după ce în aprilie, Mihai Chirica a fost audiat la DIICOT, într-un dosar vizând concesiunea unui teren, pe care trebuia construită o pensiune.

Articolul precedentKelemen Hunor crede că Guvernul Ciucă poate beneficia de încredere… 3 luni
Articolul următorDan Barna, ferm pe poziție. „Nu vom susține un guvern minoritar”