Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptată în Parlament cu 285 de voturi „pentru”. Măsurile urmează să intre în vigoare de la 1 noiembrie, după promulgarea de către Klaus Iohannis. Prin legea adoptată, peste 6 milioane de români vor beneficia de aceste reduceri ce o să apară pe facturi.
Altfel spus, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh. Din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Totodată, prețul la gazele naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh. Din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh, relatează Digi24.ro
Plafonarea prețurilor se va aplica și alte categorii de consumatori
Conform legii adoptate în Parlament, prețurile plafonate se vor aplica și spitalelor, școlilor, creșelor, ONG-urilor. De asemenea, de aceste reduceri vor beneficia și furnizorilor de servicii sociale publice și privați. Totodată, bisericile vor intra în noua categorie de consumatori.
Mai mult, deputații au decis eliminarea cotei TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%. Totodată, întreprinderile mici și mijlocii vor fi scutite de plata unor tarife. Mai exact, este vorba de tariful introducere/extragere din rețea, de distribuție, servicii de sistem, transport și de plata certificatelor verzi. De asemenea, IMM-urile vor fi scutite de la plata contravalorii costului de transport și accizei. Deputații au eliminat companiile mari din varianta adoptată de către senatori.
Furnizorii vor primi banii în termen de 30 de zile
De asemenea, pe perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Executivul va aloca primăriilor o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50%. Din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh. Mai mult decât atât, producătorii de energie electrică vor plăti cu 80% mai puțin către stat din venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.
Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a precizat că furnizorii își vor primii banii în 30 de zile, în contul facturilor compensate.
„Furnizorii îşi vor primi banii în 30 de zile, evident că ulterior celor 30 de zile se poate face un control post-factură şi în cazul în care au fost făcute greşeli de către furnizori în cereri, aceste lucruri vor fi rectificate. 30 de zile este termenul în care îşi vor încasa banii, este statuat atât în forma de la Senat cât şi în forma aceasta, eu cred că nu au citit bine”, a explicat oficialul cu o zi înainte de votul din Parlament.
Gabriela Firea: „Pas important azi la Senat pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze ”