Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a precizat că fiecare român e responsabil de cum se vor desfășura sărbătorile de iarnă. Conform Antena3, demnitarul a precizat totul „depinde de noi, de noi toți”.
De asemenea, ministrul interimar al Sănătății a mai sugerat ca toți românii trebuie să devină mai responsabili. În special în această perioadă critică provocată de valul patru al pandemiei. „Responsabilitatea fiecărui individ poate să îmbunătăţească această perspectivă sau să agraveze printr-o atitudine care duce la creşterea infectării.”, a declarat Cseke Atilla, relatează sursa citată.
Cseke Attila: „ Infecția nu circulă în societate, circulă în persoane”
Mai mult, el a susținut că fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă de cel de lângă el. „Fiecare dintre noi trebuie să avem grijă. Sigur mai sunt două luni, dar nu vor fi zile uşoare, nici săptămâna aceasta, nici săptămânile următoare.”, a mai susținut Cseke Attila.
Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma a precizat că numărul cazurilor de COVID-19 o să scadă până de Crăciun. Mai mult, el e de părere că în a doua parte a lunii noiembrie se vor înregistra sub 6 mii de cazuri de coronavirus. „Eu cred că vom coborâ sub 10.000 de cazuri în prima săptămână a lunii noiembrie și sub 6.000 în partea a doua a lunii.”, a mai precizat Octavian Jurma. În ultimele 24 de ore s-au imunizat peste 150 de mii de persoane. Dacă se păstrează acest ritm de vaccinare, la începutul anului viitor se va depăși pragul de 70% din populație imunizată. Rata de vaccinare, în acest moment, este de peste 33%.
Conform Graphs.ro, dacă ritmul actual de vaccinare se păstrează, pe 9 ianuarie 2022 s-ar putea atinge obiectivul de pragul de 70% din populație vaccinată. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că vaccinarea cu cel puțin o doză a 70% din populație va fi atins în primăvara anului 2023.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că până la sfârșitul anului se vor organiza, în fiecare weekend, maratoane de vaccinare în Capitală și în marile orașe din țară.
Valeriu Gheorghiță: „CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare”