Giorgia Meloni. Foto: Facebook

Ziarul de Investigații a discutat cu unii dintre românii stabiliți în Italia, despre modul în care ar putea să-i influențeze deciziile politice luate de Giorgia Meloni, șefa partidului Fratelli d’Italia n.r.(Frații Italiei ) Astfel, ea devine prima femeie prim-ministru al Italiei după ce alianța de extremă dreapta a obținut victoria la alegerile parlamentare de duminică, 25 septembrie ac.

Iată câteva dintre opinii: „A câștigat pe un discurs naționalist și datorită unei prezențe scăzute la vot. Noi, străinii, nu cred că ar trebui să ne îngrijorăm. Pentru că fără forța de muncă a noastră, a românilor, a albanezilor, a marocanilor, economia se duce în jos. La muncă, am mulți colegi albanezi. Sunt super-oameni, ce motiv ai să iei dreptul la muncă al unui om care își vede de treaba lui?!”, ne-a menționat Livia Lazaretti, care locuiește în Italia de 20 de ani și este implicată în activitatea unor sindicate din Ravena.

„Acum e pe un val de simpatie, dar se pune întrebarea până când. Tot ce e extrem nu mi se pare bun”

Un alt român stabilit în Italia de 30 de ani, susține că tot ce e „extrem” nu poate fi bun pe o perioadă îndelungată. Constantin Sima deține un magazin cu produse alimentare românești în nordul Italiei și spune că oamenii devin interesați de politică, atunci când se schimbă prețurile.

„Criza asta, pandemia, ne-a bubuit pe toți. Întotdeauna îmi va păsa de viața românilor de aici. Îi văd când intră la mine în magazin. Românii fac treabă pună, eu sper să nu se restricționeze accesul la muncă, să nu se activeze rasismul sub pretextul naționalismului. Tot ce e extrem nu mi se pare bun”, s-a exprimat Sima, care face parte și din Asociația „Românii din toată Italia”.

„Să-i dea afară pe cei care locuiesc ilegal în Italia”

O altă româncă, care locuiește doar de câțiva ani în Italia și lucrează ca badantă, este bucuroasă că în fruntea Guvernului de la Roma se află o femeie: „Nu știu exact multe despre ea(n.r. despre Giorgia Meloni), dar mie îmi place că e femeie și că se află la putere. Cred că o să fie bună cu toată lumea. Nu cred că va trece la expulzări, să-i de afară pe cei care stau ilegal în Italia”, a declarat pentru zin.ro, Mirela Badea.

Partidul Fratelli d’Italia condus de Giorgia Meloni are origini fasciste. În urmă cu patru ani, la scrutin general,obținut doar 4% din sprijinul alegătorilor.

Cine este Giorgia Meloni

Giorgia Meloni face politică la nivel înalt de peste zece ani. Este membră a Camerei Deputaților din Italia din 2006.

În 2008, a fost numită ministru al Tineretului în Cabinetul Berlusconi IV, funcție pe care a ocupat-o până în 2011.

În 2012, a co-fondat „Fratelli d Italia”, formațiune pe care o prezidează din 2014.

Giorgia Meloni este contra avortului, eutanasiei și parteneriatelor civile și căsătoriilor pentru persoanele de același sex.

Se opune primirii migranților non-europeni și multiculturalismului. A fost acuzată de xenofobie și islamofobie în urma unor discursuri.

Citește și: Mesajul badantelor pentru Guvernul României: „Să ne ofere locuri de muncă decente și nu mai plecăm!” (II)

Articolul precedentRefugiații pleacă din România deoarece soluționarea cererilor de azil durează prea mult. Analiză
Articolul următorA fost semnat un contract de finanţare din PNRR pentru echipamentele Gărzii de Mediu
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”