Olaf Scholz, victorios

Social democrații germani au câștigat alegerile naționale, la limită în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel. Olaf Scholz și SPD au câștigat 25,8% din voturile exprimate, în timp ce Armin Laschet (CDU/CSU) a obținut numai 24,1% dintre voturi. Angela Merkel, cea care a fost cancelarul Germaniei în ultimii 16 ani a fost aplaudată la scenă deschisă, în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o formațiunea sa.

Potrivit DW, SPD au obținut cu 5,2% mai multe voturi față de scrutinul din 2017, în timp ce conservatorii de la CDU/CSU au scăzut cu 8,9% față de același moment, ajungând la cel mai slab rezulta înregistrat la alegerile pentru Bundestag din ultimele decenii. Verzii lui Annalena Baerbock au obținut 14,8%, cu 5,9% în plus față de 2017, aceștia fiind urmați de liberali, care au strâns doar 11,5%, dar cu 0,8% mai mult decât în 2017.

„Germanii au votat în număr mare pentru ca eu să fiu cancelar. Sunt încântat că cetățenii au votat în acest fel, partidul nostru este într-o poziție mult mai bună comparativ cu situația dintr-o perioada îndelungată”, a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.

Totodată, Scholz nu a exclus posibilitatea formării uneii coaliții cu Uniunea Creștin Democrată (CDU), mai mult, că speră să conducă viitorul guvern.

Marcel Ciolacu i-a felicitat pe social democrații germani

Liderul PSD, Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă după rezultatele social democraților din Germania și afirmă că doar alegerile anticipate este soluția pentru ca România să fie „în ton cu restul Europei”, ba chiar că politica social democraților dau o dimensiune socială și umană Europei.

„Îi felicit pe Olaf Scholz şi pe social-democraţii germani pentru victoria uriaşă din alegerile parlamentare federale! Stânga are şansa reală de a conduce destinele Germaniei în următorii ani şi de a reda Europei o dimensiune socială şi umană. Asta am transmis şi când am fost la Berlin, alături de PES, pentru a-i susţine pe colegii din SPD”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că alegătorii germani cred că „politicile de stânga îi pot proteja cel mai bine într-o asemenea situație de criză este un semnal puternic pentru toate țările Uniunii Europene.

Inclusiv pentru România, unde un guvern de dreapta, aflat în derivă, a devenit un pericol la adresa stabilității statului”, a mai scris Ciolacu, care a adăugat că alegerile anticipate reprezintă soluția pentru a da României o guvernare social-democrată, „în ton cu restul Europei”.

Olaf Scholz, candidatul SPD la funcția de cancelar al Germaniei

Articolul precedentVirgil Popescu este rechemat la „Ora ministrului”, în Camera Deputaților
Articolul următorReferendumul de la Buzău a picat!