Virgil Popescu (captură video)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost reconvocat, luni (ora 16.00), la „Ora Ministrului”, în Camera Deputaților, iar tema pe care va avea de dat explicații are legătură cu creșterea energiei electrice și a gazelor naturale. Dezbaterile politice, solicitate de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, au ca temă „Situația creșterii explozive a facturilor la energie”.

Acesta a mai fost chemat, pe 15 septembrie, însă a lipsit de la acea oră, motivându-și absența prin invocarea unor întâlniri ce nu puteau fi amânate, în legătură cu ordonanța prind compensarea facturilor.

Decizia reprogramării acestei ore a fost luată, săptămâna trecută, de Biroul permanent al Camerei Deputaților, la solicitarea ministrului, care a cerut o reprogramare în data de 27 septembrie, după ce nu a putut fi prezent în plen în 15 septembrie, când a fost invitat iniţial. „Cu această ocazie le voi prezenta colegilor din Parlament mai multe detalii cu privire la schema de compensare şi, totodată, voi răspunde la toate întrebările care îmi vor fi adresate. (…) Îmi doresc să avem o dezbatere aplicată pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru români, care sunt afectaţi de costurile mari ale facturilor la energie electrică şi gaze naturale”, a afirmat Popescu în scrisoarea transmisă Biroului Permanent, citată de Hotnews.

Potrivit Art. 111 (2) din Constituția României, „membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului. Dacă li se solicită prezenţa, participarea lor este obligatorie”.

De altfel, în ziua în care era chemat la „Ora ministrului”, a avut loc o ședință de guvern, în care ministrul Popescu a prezentat, în primă lectură, proiectul de ordonanță ce prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 5,7 milioane de gospodării, adică aproximativ 13 milioane de români, care au un consum lunar între 30 de kWh și 200 de kWh. În timp ce la gaze, factura va scădea cu 25% pentru aproximativ două treimi din gospodăriile din România.

Compensarea facturilor, în funcție de consum

Articolul precedentCongresul PNL, focar de infecție? Ponta: „Ştiu eu de liberali care aveau Covid şi au venit la Congres”
Articolul următorOlaf Scholz a câștigat alegerile din Germania