Dlf

Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe al Germaniei, a fost confirmat de social democrații (SPD), aflați la guvernare alături de creștin-democrații cancelarului Angela Merkel, drept candidat la postul de candelar federal în alegerile din 26 septembrie, relatează DPA, citat de Agerpres.

Scholz, fostul primar al Hamburgului, a fost votat cu 96,2% dintre cei aproape 600 de delegați ai SPD, în cadrul conferinței online de duminică.

Printre promisiunile electorale ale lui Scholz se numără aceea de a  transforma „social” economia, precum și progresele în planul protejării mediului, totodată acesta stabilind un termen limită, anul 2045, pentru atingerea „neutralității emisiilor”.

În ciuda faptului că se află, cel puțin la acest moment, în urma candidatei verzilor, Annalena Baerbock, în cele mai recente sondaje de opinie, tocmai prin abordarea problemelor legate de mediu, Scholz încearcă să câștige teren în fața acesteia. Cu patru luni înainte de alegerile federale, Scholz a promis, ăn fața susținătorilor, că va duce partidul înapoi la valorile de bază ale SPD: salarii corecte pentru o muncă bună, dar și viață accesibilă pentru toată lumea.

„Vreau să conduc un guvern care să ne aducă țara înainte. Un guvern care face ceva. Implementarea ideilor în loc de amânare, ezitare, diluare și prevenire. M-am săturat că ne putem asigura doar că nu va ieși prea rău. M-am săturat de faptul că continuăm să explicăm meseria altora cu profesionalismul și experiența noastră guvernamentală și să trebuiască să scoatem cărbunii din foc”, a spus Scholz, în discursul său.

Scholz promite investiții publice și creșteri salariale

Totodată a anunțat și o serie de promisiuni electorale concrete, în principal creşterea investiţiilor publice pentru întărirea sistemului de sănătate, în şcoli şi în transportul public. SPD vizează de asemenea creşterea la minim 12 euro pe oră a salariului minim.

Lupta pentru postul de cancelar al Germaniei este una strânsă. Potrivit Bild, SPD are 16% dintre preferințe, în timp ce blocul conservator (CDU – CSU) ocupă locul doi, cu 23%, iar Verzii sunt pe primul loc, cu 26%.

Germania va avea alegeri legislative în data de 26 septembrie 2021. Cancelarul Angela Merkel a anunțat la începutul anului că nu va mai candida pentru un nou mandat, preferând să se retragă din viața politică, la vârsta de numai 66 ani, după 16 ani în care a ținut „frâiele” Germaniei. 

Annalena Baerbock, probabil următorul cancelar german

Articolul precedentUE încetează vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
Articolul următorBăsescu crede că opinia Patriarhului Daniel cântărește mult în campania de vaccinare