Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) face un apel la autorități cu solicitarea expresă ca specialiștii din întreg sectorul energetic să participe, alături de cei din instituțiile statului, la consultările legate de evoluțiile, dar și la deciziile privind piața de energie din România, potrivit unui comunicat al asociației, citat de Financial Intelligence.
Furnizorii consideră că pe termen scurt statul ar trebui să elimine TVA și accizele din facturile de utilități, iar pe termen lung să asigure cadrul pentru a se investi în noi capacități de generare de energie electrică, lipsa acestora fiind cauza principală a creșterii prețurilor, și să grăbească exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră, blocată de către Guvernul PSD, în 2018.
„În lumina noilor schimbări majore în piața energiei, se desfășoară, în cadrul instituțiilor responsabile, discuții/consultări privind Strategia Energetică, Planul Național Integrat Energie – Schimbări Climatice, modificarea legii energiei, protejarea consumatorului vulnerabil etc. În contextul dat, facem un apel pentru că dorim ca experiența și expertiza specialiștilor din domeniu și, cu atât mai mult, a celor ce activează în domeniul furnizării energiei electrice și gazelor naturale, să fie mult mai bine folosită de către reprezentanții autorităților”, precizează domnul Ion Lungu, Director Executiv AFEER.
Reprezentanții AFEER consideră că aceste creșteri importante de preț sunt atât pe piața națională, cât și pe cea europeană. Mai mult, că pe lângă creșterea cererii de energie, detreminată de reluarea activităților economice dinaintea perioadei pandemice, a intervenitși majorarea prețurilor la care se tranzacționează certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranziția către surse nepoluante și sustenabile de energie, ceea ce a condus la o creștere importantă a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale.
AFEER reiterează faptul că este deosebit de important ca această situație să fie corect explicată, în special publicului larg. „Furnizorii nu sunt cauza creșterilor de prețuri, ci, dimpotrivă, ei sunt cei mai expuși, fiind ultima verigă în fața consumatorului. Furnizorii sunt și cei ce încearcă să vină în sprijinul clienților, pentru a-i proteja cât mai mult posibil în fața creșterilor de prețuri de pe piața angro de energie”, spun cei de la AFEER, citați de Economica.
Astfel, AFEER solicită autorităților o consultare cât mai largă a specialiștilor din domeniul energetic, înainte de a lua decizii ce influențează activitatea în sector. De asemenea, membrii AFEER vin cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor.
Propunerile AFEER pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor
– Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale;
– Scutirea de la plata accizei;
– Acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.
Propunerile AFEER pentru diminuarea facturii consumatorilor în viitor
– Implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice;
– Adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție;
– Urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.
De altfel, unul dintre furnizorii de gaz ce operează în România și-a înstiințat clienții cu privire la majorarea pe care o va pune în aplicare de la 1 noiembrie 2021, majorare de 37%. În acest moment, prețul unui MWh la Engie este în valoare de 147 de lei (cu TVA), în timp ce la E ON este de 180 de lei (cu TVA).
„Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh”, este justificarea celor de la Engie, cu privire la modificarea prețului, transmite Economica.
Raluca Turcan a găsit vinovatul pentru creșterea prețului la gaz: PSD