Foto: Facebook/Ciprian Ciucu
Foto: Facebook/Ciprian Ciucu

Însoțit de Victor Dijkshoorn, primarul Sectorului 6 din București a fost pe promenada Lacului Morii și în zona extinsă a Lacului (așa numita zonă inundabilă) pentru a vedea ce se poate rezolva pe o suprafață aflată într-un stadiu avansat de degradare.

Victor Dijkshoorn este un arhitect peisagist olandez, proprietar al VIC Landscapes, una dintre cele mai prestigioase companii de design peisagistic din Țările de Jos.

Potrivit declarațiilor făcute de edil, cei doi s-au cunoscut, în urmă cu o lună, în momentul în care Ciprian Ciucu s-a aflat în Olanda, împreună cu peisagiștii ADPDU Sector 6, într-o vizită de studii.

Există trei opțiuni pentru reamenajarea Lacului Morii din București

Edilul a explicat că are în plan mai multe soluții pentru transformarea celui mai mare lac bucureștean.

 (1) pădure urbană cu amenajări minim invazive (piste de biciclete);

(2) un fel de grădină publică gen Keukenhof, Kenrokuen etc.;

(3) un proiect axat pe mediu și conservare cu diferite puncte de interes etc. 

Vorbim de minim 60 de hectare. Este una dintre cele mai importante rezerve de teren din acest oraș, în apropierea Lacului Morii (pentru care vom lansa săptămâna viitoare concursul de soluții, inclusiv cu activități acvatice)”, a transmis edilul.

Terenul aparține cca. 30% Guvernului (ADS), cca. 60% este proprietatea privată a Primăriei Chiajna și cc. 10% Municipiului București

Prin urmare, Ciprian Ciucu a discutat cu primarul comunei Chiajna, dl. Minea, pentru a realiza Asociația Intercomunitară denumită “Zona extinsă Lacul Morii – Bucureşti-Ilfov” cu un singur obiect de activitate: derularea unui amplu proiect verde (dezvoltarea uneia dintre ideile de mai sus).

Pentru un astfel de proiect sunt disponibile fonduri europene (de. ex. păduri urbane) și Lacul ar putea deveni unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție din București.

Ciprian Ciucu: ”Am cerut deja voie PMB să ne lase să ne asociem cu comuna Chiajna” 

Pe teren situația nu se prezintă bine. De peste 30 de ani s-au depozitat acolo deșeuri provenite din construcții, solul este parțial contaminat. Vestea bună, după cum mi-a explicat Victor, este că sunt specii de arbori care, atente alese și îngrijite, pot prinde. Sunt diferite canale care pot ajuta și care bine întreținute, pot fi pline de viață și pot contribui la curățarea biotopului.

Cam asta voiam să vă spun, nu promit nimic pentru acest mandat. Doar că începem să facem pași administrativi concreți în această direcție. Viziunea există, barierele administrative (proprietatea guvernamentală a terenului) există și ele. Avem nevoie de o structură dedicată care să urmărească un obiectiv clar și care să vină în fața noastră, a tuturor, cu un proiect fezabil pentru această minunată zonă din Sectorul 6!” a conclus edilul.

Articolul precedentUn afacerist a cumpărat bilete la loteria Mega Millions pentru toți cei 50.000 de angajați
Articolul următorMinistrul Mediului laudă Clujul: ”În schimbul ambalajelor reciclate din sticlă, plastic și aluminiu/metal, am primit un bilet de călătorie gratuit”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time