Franța se află în fața unei crize energetice, cauzată de reducerea livrărilor de gaz rusesc și a unei producții scăzute de electricitate ca urmare a problemelor de întreținere, potrivit digi24.ro.
Marile companii recomandă francezilor să consume mai puțin curent electric
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce consumul, în aşa fel încât să recăpătăm un spaţiu de manevră”, au declarat directorii executivi ai companiilor Engie, EDF şi Total. Guvernul francez a început în luna martie să poarte discuţii cu TotalEnergies pentru creşterea capacităţii de a primi GNL (gaz lichefiat), după ce Statele Unite au declarat că sunt pregătite să crească livrările către Europa.
„Luarea de măsuri încă din această vară ne va permite să fim mai bine pregătiţi la începutul iernii viitoare, în special pentru a ne păstra rezervele de gaz”, au declarat directorii companiilor energetice. Aceștia au explicat că eforturile de limitare a consumului ar trebui să fie „imediate, colective şi masive”.
Franța își propune să umple instalațiile de stocare a gazelor până la sfârșitul verii, depozitele de gaze ale țării fiind pline doar în proporție de 59 la sută. Franţa a prelungit recent mecanismul de reglementare a preţurilor la gaze până la sfârşitul anului, sistem menit să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie asupra puterii de cumpărare a consumatorilor.
Criza energetică se resimte și în Asia sau Australia
Astfel, în India și Pakistan, școlile și afacerile se închid, locuitorii neputând folosi aerul condiționat. În Sri Lanka, oamenii stau la cozi uriașe pentru a cumpăra carburanți, în timp ce în Bangladesh magazinele se închid la ora 20:00 pentru a economisi curentul electric. Autoritățile din Australia i-au sfătuit pe locuitori să fie atenți la consumul de energie electrică pentru a evita restricții mai grave. Coasta de est a Australiei s-a confruntat cu o nouă amenințare privitoare la întreruperile curentului electric, la scurt timp după ce operatorul energetic australian (AEMO) a transmis avertismente către populaţie. „Numai printr-un consum atent şi responsabil de energie electrică acasă și la locul de muncă, comunitatea poate contribui la asigurarea securității sistemului de alimentare din Queensland”, au transmis autoritățile.
Efectul războiului din Ucraina: Prețul zahărului ar urma să crească semnificativ în Europa