Foto: Promotor
Foto: Promotor

Începând de vineri, doar maşinile care sunt înmatriculate în Ungaria vor putea alimenta la benzinării cu combustibil la preţ redus. Anunțul a fost făcut de către ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, Gergely Gulyás, în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta. El a subliniat că pentru a preveni abuzurile, începând de vineri, doar maşinile cu numere de Ungaria vor putea alimenta în țară la preţul de 480 de forinţi.

Cetățenii străini vor putea să cumpere carburanți, dar la preţul pieţei, a explicat ministrul

Potrivit ministrului Gergely Gulyás, în Ungaria se poate cumpăra cel mai ieftin carburant din toată Europa. Acest lucru a condus la apariția unui turism al carburanţilor, în special zona de frontieră, care afectează deja aprovizionarea. Ministrul a explicat că se face abuz de faptul că Ungaria poate menţine un preţ de 480 de forinţi (1,24 euro), în timp ce în țările din Europa preţurile sunt cuprinse între 700 şi 900 de forinţi (1,81-2,33 euro). În Ungaria prețurile la benzină și motorină au fost plafonate la 480 de foriți per litru. La un curs de 0.0132 lei per forint, acest lucru înseamnă 6,33 lei per litru de benzină și motorină. Plafonul de 480 de forinți pe litru a fost impus de Guvernul Ungariei încă din toamna anului trecut, până pe data de 15 mai.

Traficul la frontieră de vest a țării a înregistrat o creștere semnificativă în mai, tot mai mulți români mergând să alimenteze în Ungaria, după creșterile prețurilor carburanților în România. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că fiecare țară își face politică de preț și că din ce știe prețul din Ungaria este plafonat, iar pentru scăderea prețurilor trebuie lucrat la reducerea taxelor, domeniu care ține de Ministerul de Finanțe.

”Fiecare țară își face politica de preț și în Ungaria prețul era plafonat, nu știu dacă a rămas acel plafon. Politica de preț pe carburanți nu e făcut de Ministerul Energiei. Nu avem nicio competența să stabilim prețul la pompă. Competența noastră este să ne asigurăm că există stocuri. Reducerea taxelor ține de Ministerul de Finanțe.”, a declarat Virgil Popescu.

Liberalii și-au ales liderii partidului. Lucian Bode, desemnat noul secretar general 

Articolul precedentOpt ambulanțieri din Neamț au fost reținuți de către DNA, fiind acuzați că au dat șpagă ca să se angajeze
Articolul următorÎnchisoare cu executare pentru un șofer prins în flagrant cu 400 de euro mită