foto: arhivă Ziarul de Investigații

Ministrul Mediului, Tanczos Barna și comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu au participat joi la o acțiune împotriva comerțului ilegal cu deșeuri, la Sărulești. La acțiune, ce se dorește a fi „un semnal” pentru cei care au ca activitate colectarea și depozitarea deșeurilor, au participat 180 de jandarmi, 65 de polițiști și 21 de comisari de mediu. De asemenea, în acțiunea de control au fost utilizate un utilaj pentru încărcat deșeuri, 5 platforme pentru transport, 1 elicopter.

„E un exercițiu tactic, asta înseamnă că vrem să-l repetăm”, a declarat Octavian Berceanu, explicând că s-a ajuns în Sărulești după ce s-au studiat documente care arată „cine plătește și cine primește marfa”.

Totodată, Berceanu a precizat că recent au fost verificate firme din Sintești și s-a descoperit faptul că unele dintre acestea au legătură cu firme din județul Călărași. De asemenea, comisarul șef a anunțat că în zonă urmează și o acțiune de igienizare, mai mult, acesta consideră că este necesară dezvoltarea unor platforme pe care să se facă sortarea deșeurilor, iar munca oamenilor să nu se mai desfășoare „la negru”.  De altfel, sunt cunoscute dramele sociale ale celor din „prima linie” în sortarea deșeurilor, care nu mai țin nici de Garda Națională de Mediu, nici de poliție, acolo fiind cazuri de „sclavie modernă”.

Criminalitatea de mediu, în creștere

Nenumăratele cazuri de criminalitate de mediu aduc în discuție necesitatea implicării și a procurorilor în acest sistem, astfel că ministrul Tanczos Barna a precizat că se caută „soluția de profesionalizare a procurorilor” pentru acest tip de criminalitate. Iar acest lucru poate fi realizat doar cu implicarea activă a Ministerului Mediului, Ministerului de Interne (MAI), respectiv Minsterul Justiției (MJ).

„Fără dar şi poate există reţele organizate, de crimă organizată în domeniul financiar, în domeniul colectării, în domeniul sortării şi aceste reţele trebuie distruse”, a declarat ministrul Mediului care a ținut să le mulțumească celor de la MAI și MJ. „În ultimele două luni, trei luni am avut foarte multe întâlniri pe tema criminalităţii organizate din domeniul gestionării deşeurilor. Cele două ministere vin în sprijinul Ministerului Mediului, pe de o parte cu forţe de ordine care ne ajută la asemenea controale şi, cel mai important, poate, sprijinul Ministerului Justiţiei, care caută soluţia de profesionalizare a procurorilor pe criminalitatea de mediu”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, în conferința de presă de la Sărulești.

Octavian Berceanu și dramele copiilor din Sintești

Articolul precedentPAUR Moldova, refuzat de Partidul Unității Naționale
Articolul următorLiviu Dragnea mai rămâne după gratii