Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a precizat, miercuri, că în următoarea perioadă va începe campania de distribuire a comprimatelor de iod populației.

Acesta a spus că potrivit tradiției românești, „dacă primești ceva trebuie să-l și consumi”, motiv pentru care profesioniștii din minister au tras un semnal de alarmă cu privire la administrarea comprimatelor.

„Vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

„Am experimentat, mai ales în pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau”

De asemenea, Rafila a mai spus că datoria ministerului este de a informa și educa, iar distribuirea comprimatelor cu potasiu se va face în cel mai scurt timp.

„Problema pe care trebuie s-o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că maxim şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe”, a mai spus ministrul Sănătății.

Totodată, demnitarul a afirmat că pe lângă tabletele de iodură de potasiu, românii vor primi și informații cu privire la dozaj, vârsta și modul de păstrare a acestor comprimate.

Reamintim că CNA a aprobat astăzi o solicitare prin care se va difuza în regim de campanie de interes public a unui spot tv și radio de informare cu privire la modul de administrare a tabletelor.

„Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătăţii.

Spotul va fi difuzat timp de 60 de zile, în regim național, local și regional.

Citește și articolul:Vaccinurile împotriva Covid-19, o povară pentru statul român. Rafila vrea renegocierea contractelor

Articolul precedentMamaia şi Costineşti, aglomerate de 1 Mai. Hotelurile sunt ocupate în proporţie de 80%
Articolul următorNicolae Ciucă: România caută alternative la gazul rusesc
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.