Primarul Iașiului, Mihai Chirica a fost audiat luni, la DIICOT, într-un dosar vizând concesiunea unui teren, pe care trebuia construită o pensiune. Potrivit Europa Liberă, Chirica, dar și city-managerul orașului, Gabriel Harabagiu, au fost puși sub acuzare în dosarul instrumentat de DIICOT, dar și alți angajați ai primăriei, precum și patronul unui ziar local, avocați și notari.
Potrivit procuroriilor, „în cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.”
Patru persoane au fost reținute în noaptea de luni spre marți și vor fi prezentate Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Claudiu Florin Asimionesei (patronul ziarului Bună Ziua Iași), Alexandru Mustață, Victor Gavriluță și Răzvan Costin.
DIICOT a desfășurat luni 23 de percheziții în Iași, fiind ridicate mai multe bunuri. „În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane”, a precizat Poliția Iași, citată de sursa sus menționată.
Al doilea dosar al lui Chirica
Pentru Mihai Chirica acesta este al doilea dosar în care este cercetat, după „dosarul Skoda”, deschis la începutul anului pentru fapte comise în perioada când era viceprimar.
Acuzația care îl vizează pe Chirica face referire la fapte din 2013, atunci când actualul edil era viceprimar al municipiului iași și avea drept deplin de semnătură, în condițiile în care îl înlocuia pe primarul Nichita. Prejudiciul estimat este de peste 503.000 lei.
Potrivit procurorilor, „în cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”, se în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Orban face ordine în războaiele locale dintre USR PLUS și PNL