Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că va achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V imediat ce acesta va avea aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), relatează Reuters. În acest moment, EMA nu a primit încă suficiente informații despre acest vaccin pentru a-l aproba, însă există țări din UE care deja îl folosesc, cum ar fi de exemplu Ungaria.
„Dacă va fi în curând, ar avea sens în mod natural să cumperi doze de Sputnik”, a declarat ea reporterilor. „Dar dacă va fi peste câteva luni, atunci vom avea suficiente vaccinuri aici până atunci și ne vom confrunta cu întrebarea cât de mult comandăm.”
Merkel a adăugat că, odată ce vaccinurile devin din ce în ce mai multe, ar fi posibil să se renunțe la actulaul sistem de prioritizare strictă a dozelor, astfel încât, din iunie, toată lumea din Germania să poată obține, în principiu, o programare de vaccinare.
Danemarca anunță că va da Germaniei 55.000 de doze de vaccin AstraZeneca
De altfel, Bavaria a negociat un „contract preliminar” pentru a primi 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc COVID-19 Sputnik V, potrivit liderului regional. Acest vaccin are o eficiență de 91,6%, în conformitate cu rezultatele studiilor clinice de fază III publicate în Lancet.
Campania de vaccinare, criticată în UE
Campania de vaccinare a UE, cu serurile aprobate de EMA, a fost criticată pentru că este prea lentă și unele state membre au declarat că ar putea achiziționa vaccinul rusesc. Printre acestea se află și Austria, care vrea să achiziționeze un milion de doze.
Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că va desfășura în Rusia „o inspecție a bunelor practici clinice” în ce privește felul în care s-au desfășurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik V, în contextul în care agenția se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană. Ungaria este în prezent singurul membru UE care administrează vaccinul rusesc.
În acest moment în Europa sunt disponibile patru seruri: Pfizer BioNTech (rapel la 21 de zile), Moderna (rapel la 28 de zile), AstraZeneca (rapel la 56 de zile) și Johnson&Johnson (monodoză).