Foto: Declic
Foto: Declic

Comunitatea Declic a montat o instalație unică în România: este vorba de plămâni supradimensionați care, la fel ca plămânii noștri, se înnegresc.

Nu din cauza fumatului, nici din cauza bolilor pulmonare, ci din cauza poluării.

Efectul se vede în timp, e rapid și e dezastruos: poluarea și-a spus cuvântul în mai puțin de o lună. De la albul imaculat din prima zi, instalația a cunoscut mai multe nuanțe de gri, iar astăzi, plămânii sunt negri și încărcați de particule toxice.

Panoul, care a venit ca un nou semnal de alarmă, a fost montat în Piața Victoriei, chiar în fața Guvernului, la finalul lunii martie.

Dimensiunea acestora este de 1,6 metri și au fost construiți din filtre speciale pentru a imita cât mai aproape de realitate structura plămânilor umani.

Plămânii se înnegresc rapid, pe măsură ce poluarea crește

Cei doi plămâni uriaşi, care au fost montaţi vis-a-vis de Guvern, vor fi demontaţi şi trimişi Executivului.

Făcuţi din filtre speciale, pentru a imita cât mai bine plămânii adevăraţi, aceştia s-au înnegrit din cauza poluării, arată Europa FM.

Un simplu experiment arată o realitate urâtă: autorităților nu le pasă de nivelul de poluare alarmant din București. ”În mai puţin de o lună de la instalarea filtrelor sub forma unor plămâni acestea s-au încărcat de particule toxice”, a menționat Cătălina Hopârteanu de la Comunitatea Declic, iniţiatorul acţiunii.

În aceste 30 de zile am văzut, treptat, cum plămânii își schimbă culoarea, semn că aceste filtre hepa care îi acoperă s-au umplut de particule toxice, aceleași particule care se depun și pe plămânii noștri, deși noi nu vedem asta, pentru că poluarea este un inamic invizibil.”

De asemenea, inițiatorii experimentului au mai precizat și faptul că plămânii se vor înnegri, în timp, chiar sub ochii membrilor Guvernului, aici, în Piața Victoriei.

Apel către cei care ne conduc și respiră bani: ”Aer pentru viață!”

Aceștia speră ca atunci când vor vedea valorile înregistrate de senzor și cum plămânii devin negri, ministrul Mediului și premierul să înceapă să ia măsuri eficiente pentru reducerea poluării.

Acțiunea are loc în cadrul campaniei ”Aer pentru viață!”, în care 22.600 de membri Declic cer Ministerului Mediului modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului și transmiterea datelor în timp real către Agenția Europeană de Mediu, mai precizează sursa citată.

Articolul precedentMerkel vrea vaccinul Sputnik V pentru Germania
Articolul următorGalați: orașul în care locuitorii nu ”nimeresc” tomberonul
Jurnalist full-time / Pesimist part-time