Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică oferta Rusiei de a purta negocieri în Belarus.

Volodimir Zelenski a reacționat, spunând că discuțiile de la Minsk ar fi fost posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Președintele ucrainean a adăugat că rămâne deschis la discuții în alte locuri care nu dau dovadă de agresiune față de țara sa. „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții”, a declarat Zelenski.

Zelenski vrea pace

„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor”, a mai spus președintele ucrainean.

„Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a precizat Volodimir Zelenski.

Kremlinul a asigurat duminică că este pregătit să negocieze cu Ucraina. Oficialii ruși au propus ca loc de întâlnire orașul Gomel din Belarus, ţară de unde Rusia a invadat Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, din delegația rusă fac parte reprezentanți ai ministerelor de externe și de apărare, precum și cei ai administrației prezidențiale.

Rusia este acum pregătită să „înceapă discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Este vorba de primele negocieri de la lansarea ofensivei ruse, care a început pe data de 24 februarie.

O delegaţie cu reprezentanţi ai „ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Vladimir Putin a făcut declarații duminică. Președintele rus a salutat „eroismul” forțelor ruse în Ucraina. Într-un scurt discurs televizat de felicitare a soldaților de Ziua Forțelor Speciale care a marcat primele sale declarații publice de vineri, liderul de la Kremlin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia drept o „operațiune specială de a oferi asistență republicilor populare din Donbas”.

Președintele Volodimir Zelenski: Forțele armate ucrainene controlează Kievul

Articolul precedentGigi Becali va închiria toate hotelurile din Galați pentru refugiații ucraineni
Articolul următorCătălin Drulă despre Georgică Simion: ”Păpușa lui Putin își dă azi arama pe față”