Sursa foto: Reuters

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis, joi, că Washingtonul nu a luat în considerare cerințele Rusiei privind securitatea europeană. Totodată, oficialul rus a anunțat că Moscova „nu se va grăbi” să reacționeze, precizând că dialogul cu Statele Unite va continua.

Peskov a catalogat răspunsurile Statelor Unite și NATO la principalele revendicări ale Rusiei ca fiind „inacceptabile”.

Joe Biden a declarat că SUA ar putea trimite mai mulți militari în România și Polonia

Reamintim că miercuri, 26 ianuarie, NATO și aliații săi au respins revendicările Moscovei, și anume încetarea extinderii Alianței în est și retragerea forțelor armate NATO. Cu toate acestea, Alianța a dat asigurări că vrea să continue negocierile cu Rusia despre temerile acesteia la adresa securităţii sale.

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a declarat că Statele Unite nu au dat un „răspuns pozitiv” la cerințele Moscovei. „Nu există un răspuns pozitiv la problema principală”, a precizat Lavrov, potrivit Digi24.

Totodată, oficialul rus a anunțat că va exista o discuție în probleme secundare cu SUA, se arată într-un comunicat de presă.

„Problema principală este poziţia noastră clară cu privire la caracterul inacceptabil al continuării expansiunii NATO către est şi desfăşurarea de armament de atac care ar putea ameninţa teritoriul rus”, precizează Lavrov.

Oficialul rus a declarat că Moscova studiază răspunsul primit de la americani și cel primit de la NATO, iar decizia finală îi revine lui Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden a anunțat că 8.500 de militari americani au  fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în estul Europei, având în vedere că Rusia continuă să mobilizeze un număr considerabil de militari ruși la granițele Ucrainei. Între timp, Kievul a primit din partea guvernului britanic 2.000 de rachete antitanc și a trimis specialiști care să instruiască militarii ucraineni să le folosească.

De asemenea, Estonia a livrat rachete antitanc Javelin, iar Letonia și Lituania rachete antiaeriene Stinger. Cu toate acestea, Germania a anunțat că nu va livra armament Kievului, dar va cofinanța un spital de companie în valoare de circa 6 milioane de dolari.

Experiții militari au declarat că ajutorul oferit de Occident Ucrainei are rolul de a descuraja o eventuală invazie rusească.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația”

Articolul precedentNicolae Ciucă respinge orice încercare de intimidare a jurnaliștilor
Articolul următorCiolacu: „Nu suntem într-un vid legislativ pentru luna ianuarie”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.