Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația”

Joe Biden a declarat că SUA ar putea trimite mai mulți militari în România și Polonia.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri seară că Alianța a trimis propunerile scrise pentru Rusia, în paralel cu SUA. Acesta a cerut din nou Moscovei să detensioneze situația din estul Europei.

De asemenea, Stoltenberg a mai precizat că NATO este pregătită să asculte îngrijorările Rusiei cu privire la securitatea europeană.

„Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate”, a declarat secretarul general al NATO, relatează Digi24.

Jens Stoltenberg: „Toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele”

Totodată, secretarul general al Alianței a cerut Kremlinului să își retragă forțele armate din Moldova, Georgia și Ucraina, iar activitățile maligne împotriva Aliaților și a altor națiuni să înceteze.

„NATO este o Alianță defensivă și nu căutăm o confruntare. Însă nu putem și nu vom face compromisuri de la principiile pe baza cărora se află securitatea Alianței noastre și securitatea din Europa și America de Nord. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra și proteja toți Aliații”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

Reamintim că Statele Unite au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanțiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei posibile invazii rusești în Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu va exista nicio schimbare în politica ușilor deschise a Washingtonului privind Alianța Nord-Atlantică.

Vladimir Putin a solicitat ca NATO să nu se extindă în Est, în special în Ucraina, și să renunțe la desfășurările de trupe în statele care au aderat la această alianță după 1997. În urma mai multor negocieri, oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile venite de la Moscova.

Statele Unite și NATO discută despre o desfășurare a 1.000 de militari în România, Bulgaria și Ungaria, înaintea unei eventuale invazii a Ucrainei de către Rusia.

Rusia, despre NATO: „Nu este un porumbel al păcii”. Promisiunea Statelor Unite și extinderea Alianței în Est

Articolul precedentMinistrul Muncii: „Trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci”
Articolul următorFrancisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, după factura emisă pentru Biserica Franceză: „Promit că o să vă încălzesc mai degrabă cu predici călduroase”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.