Ciolacu: „Nu suntem într-un vid legislativ pentru luna ianuarie”

În urmă cu două zile a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind noua schemă de plafonare și compensare a facturilor la energie, ce va intra în vigoare de la 1 februarie, dar care nu se aplică retroactiv

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că deși OUG privind noua schemă de plafonare și compensare a facturilor, adoptată în urmă cu două zile, va intra în vigoare de la 1 februarie, pentru facturile aferente lunii ianuarie există lege de aplicare a măsurilor, pe vechea formă a Legii 259/2021. Subliniind astfel că nu există un „vid legislativ” pentru  facturile din luna ianuarie, care oricum sunt emise în februarie.

„Noi aveam o lege din noiembrie, decembrie, ianuarie, trecută prin Parlament, care nu s-a aplicat corect, deoarece pe lunile noiembrie şi decembrie au fost emise aproape 4 milioane de facturi greşite. S-a dat o Ordonanţă de Urgenţă care obligă să se emită alte facturi. Pe luna ianuarie este o zonă acoperită de fosta lege (n.r. Legea 259/2021). S-a venit cu o părere juridică, că este retroactiv şi nu poate fi aplicată, dacă s-ar fi introdus şi luna ianuarie în această ordonanţă de urgenţă pentru lunile februarie şi martie, atunci am fi riscat să nu se poată pune în aplicare şi rămâneam descoperiţi pe cele două luni. (…) Nu suntem într-un vid legislativ pentru luna ianuarie, mai ales că s-a dat o ordonanţă de urgenţă să se corecteze facturile emise pe noiembrie şi decembrie. Eu nu cred că pe luna ianuarie se vor emite facturi tot greşite, se facturează cu o lună în urmă”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, Ciolacu a precizat că „marea provocare” pentru coaliţia de guvernare şi pentru Guvern are legătură cu perioada de după 1 aprilie, când există riscul unei noi explozii a prețurilor. Reamintim că deja furnizorii de energie electrică și-au înștiințat clienții că pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie prețul final va fi de 1,42 lei/kWh, aproape dublu față de cel din decembrie 2021, iar potrivit Legii 259/2021, cu modificările aduse, în urma plafonărilor și a compensărilor, nu s-ar plăti mai mult de 80 de bani/kWh.

Captură furnizor energie electrică

„Am văzut ce a făcut Franţa, şi-a negociat cu Comisia Europeană chiar o depăşire a celor 6 luni, plus 3 luni (pentru reglementarea preţurilor – n.r.). Au mers la o acoperire de aproape un an şi aici Guvernul, şi am avut discuţia cu prim-ministrul, să înceapă discuţiile cu Comisia Europeană pentru că acest lucru nu putem să îl facem, fiindcă suntem membri ai UE. Sperăm să prindem o perioadă de un an, să acoperim şi iarna viitoare, să venim cu un preţ reglementat cel puţin la zona casnică, cu certitudine, şi să vedem cât acoperim dintre IMM- uri. (…) Pentru ceilalţi consumatori să se vină tot pe sistemul de compensare. Eu vorbesc ce îmi doresc politic şi într-o logică economică şi ce am discutat cu partenerii sociali”, a afirmat liderul PSD.

Guvernul Ciucă a adoptat noile măsuri pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie

Articolul precedentRusia va continua dialogul cu Statele Unite
Articolul următorRomânia va primi militari din Franţa: o echipă tehnică franceză se află, în acest moment, în ţară