Sursa: Agerpres

Sărbătorile nu sunt tocmai liniștite pentru toate companiile, Consiliul Concurenţei anunțând că în această perioadă desfășoară două investigații la Orange România SA și RCS&RDS SA.

Potrivit instituției de control, se analizează un posibil comportament abuziv al companiilor pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament, în speță existând până acum indicii că „fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puțin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției”.

Cele două companii nu sunt singurele bănuite de autoritatea de concurență că încalcă legislația, după ce în primăvară și Telekom Romania Communications SA a fost subiectul unei investigații privind un posibil abuz de poziție dominantă, în ceea ce privește piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Și în cazul acestor două verificări al căror subiect sunt practicile Orange și RCS&RDS, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul companiilor, fiind ridicate documente care sunt analizate în cadrul procedurii specifice de investigație.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Pentru a obține autorizație de executare a unor lucrări de construcții sunt necesare avize de la administratorii/ furnizorii de rețele, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a se asigura că acea construcție propusă nu afectează în nici un fel rețelele deținute de aceștia”, a transmis Consiliul Concurenței.

Articolul precedentSe anulează evenimentele de Anul Nou din cauza variantei Omicron
Articolul următorElveția renunță la restricții în sezonul de schi