Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că noile cazuri confirmate cu noua tulpină descoperită în Africa de Sud au fost în școli și la tineri. Mai mult, el e de părere că România trebuie să accelereze campania de vaccinare. Mai mult, medicul a mai precizat că varianta B.1.1.529 are peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike.
„În momentul de față, varianta Beta este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun. Măsura în care varianta nouă din Botswana ocolește răspunsul imun sau poate să genereze cazuri mai grave încă nu știm. Vom vedea în următoarele 2 săptămâni”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, relatează g4media.
O nouă variantă COVID-19 a fost descoperită în Africa de Sud
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că se va analiza dacă e nevoie de impunerea de noi măsuri în țara noastră, în contextul în care alte state din Europa au impus restricții de călătorie. „Avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere pentru că altfel va fi foarte greu să urmărim răspândirea”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a mai anunțat că tinerii au fost infectați cu noua tulpină, în special în școli. Mai mult, el a mai adăugat că românii trebuie să înțeleagă importanța vaccinării pentru a evita noi restricții. „Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Chiar dacă vom avea infecții la persoane vaccinate mă aștept ca formele să fie mai ușoare la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Reamintimă că o nouă tulpină a virusului Sars-Cov-2 a fost descoperită în Africa de Sud. Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani.
Mai mult, noua variantă a fost descoperită și în Israel, iar Marea Britanie a decis să impună deja restricții de călătorie pentru șase state din Africa. De asemenea, Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din sudul Africii. Printre primele țări care au impus restricții se numără Germania, Franța și Italia.
Conform oamenilor de știință, noua variantă B.1.1.529 ar fi apărut la o persoană care suferea de o infecție cronică și avea un sistem imunitar compromis.
Valeriu Gheorghiță anunță cum va fi făcută vaccinarea pentru copiii peste 5 ani