Afacerea „Romprest”, bani negri pentru finanțarea fotbalului. Membrii grupării evazioniste a lui Florian Walter, condamnați la 111 ani de închisoare

Magistrații de la Tribunalul Prahova au dispus ani grei de închisoare în dosarul  „Romprest”, în care o grupare infracțională inițiată de omul de afaceri Florian Walter a reușit ca prin evaziune fiscală și spălare de bani să producă bugetului statului un prejudiciu de 17,5 milioane de lei. Adică 4,5 milioane euro.

Cei 18 membri ai grupării au primit, în total, pedepse de executare a peste 111 ani de închisoare, ei fiind obligați și la plata către ANAF a 17.562.459 lei.

Din sentința Tribunalului Prahova lipsește numele principalului artizan al spălării de bani, Florian Walter, care a fugit în Emiratele Unite, de unde a fost extrădat. A fost plasat în arest preventiv și ulterior sub control judiciar, dar a decedat în mai 2019, cu un an și jumătate înaintea pronunțării sentinței.

Bani negri pentru finanțarea fotbalului. Evaziune fiscală și spălare de bani la Petrolul

Florian Walter – Foto Digi24

În acest caz sunt multe detalii care indică faptul că o parte banii negri rezultați din evaziunea fiscală și spălarea de bani erau destinați finanțării fotbalului. Chiar Florian Walter era mai cunoscut ca finanțator în fotbal decât ca om de afaceri.

Walter devenea acționar la Dinamo la începutul anilor 2000, de unde a plecat în 2009, când s-a dus la U Cluj, unde a rămas până în 2012, când s-a mutat la Petrolul Ploiești. Potrivit procurorilor de la DIICOT Ploiești, primele infracțiuni de  evaziune fiscală și spălare de bani din Afacerea „Romprest” au fost comise în ianuarie 2013, când Florian Walter conducea Petrolul Ploiești.

Pe 4 octombrie 2013, Walter anunţa că îşi dă demisia din funcţia executivă pe care o ocupa la Petrolul. „Nu vreau să ajung ca George Copos, să îmi aducă fanii colivă”, spunea omul de afaceri. Locul său a fost luat de fraţii Nicolae și Dan Capră, doi apropiaţi ai lui Florian Walter. De altfel, Nicolae Capră este unul dintre cei condamnați în Dosarul „Romprest”, în care a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare. Așadar Clubul Petrolul rămânea în „famiglie”!

Pe 25 noiembrie 2014, procurorii DIICOT Ploiești rețineau mai multe persoane într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani având în centru activitatea de la Clubul Petrolul. Printre cei cu mandate de arestare se aflau fraţii Nicolae și Dan Capră, cei doi pe care Florian Walter îi plasase la Petrolul, dar și Marius Bucuroiu, acţionar şi director al clubului, Marius Alexandru Gîscă, Petre Gheorghe Daniel, Dragoş Ioan Viorel Constantin şi Daniel Spirea Stoica.

Toţi erau acţionari la diverse societăţi comerciale și erau acuzați de DIICOT Ploiești că au creat un circuit economic fictiv prin care au adus statului un prejudiciu de 15,5 milioane euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ultimul de pe lista arestaților, Daniel Spirea Stoica, era fratele soției lui Florian Walter. Prin 2010, Florian Walter declara într-un interviu pentru ProSport că îi cedează toate acţiunile sale de la Dinamo, adică 17% din acțiunile clubului, lui Spirea Stoica. Rolul lui Stoica era acela de a vinde acţiunile pentru 600.000 euro: „I-am cedat acțiunile cu un singur scop: să le vândă”, declara Florian Walter în 2014.

La „Romprest”, evaziune și spălare de bani de 4,5 milioane euro

După jumătate de an de la perchezițiile în cazul de evaziune și spălare de bani în legătură cu Clubul Petrolul, pe 6 mai 2015, procurorii DIICOT Ploiești demarau o nouă acțiune de amploare, în Dosarul „Romprest”, în care era vorba de aceleași infracțiuni: evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul produs bugetului statului este în valoare totală de 4,5 milioane euro, reprezentând valoarea impozitului pe profit şi a TVA-ului, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14 milioane euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT au efectuat zeci de percheziții cu ajutorul polițiștilor de la „Crimă Organizată” din Ploiești, Cluj-Napoca, Satu Mare și București. La audierile de la sediul DIICOT Ploiești au fost aduse 50 de persoane. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

Cincisprezece dintre membrii grupării infracționale au fost arestați preventiv de pe 7 mai 2015 până pe 12 octombrie 2015, ulterior, până pe 30 decembrie 2015 fiind plasați în arest la domiciliu.

Patronul „Romprest”, Florian Walter a reușit să fugă din țară, dar pe 5 martie 2016, a fost extrădat din Emiratele Arabe Unite. Pe 6 martie a fost arestat în România și eliberat pe 5 august, dată de la care s-a aflat sub control judiciar. Florian Walter a decedat în mai 2019.

„Creierul” spălării de bani, un conferențiar de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Florian Walter că a încercat să reducă artificial impozitul pe profit şi TVA-ul plătit către de Romprest SA. Pentru asta, el a înregistrat achiziţii fictive de la diverse societăţi comerciale. Practic, Walter îşi convingea complicii să retragă bani în numerar, pentru diminuarea cuantumului contribuţiilor datorate bugetului de stat, în timp ce banii scoşi îi reintroducea în cadrul societăţii prin mărirea aportului de capital sau prin creditarea societăţii. 

De fapt, „creierul” întregii activități infracționale este Pop Iustin Atanasiu, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, care a pus la punct sistemul și care a fost și cel care se ocupa de coordonarea membrilor grupării, preluând de la fiecare banii cash pe care îi transporta la București pentru a-i preda lui Walter.

Pop Iustin Atanasiu a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă, împreună cu numitul Walter Florian

susțin procurorii DIICOT

Într-o încheiere de ședință din cadrul recursului prin care membrii grupării solicitau încetarea arestului preventiv, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au consemnat cum își exercita rolul conferențiarul de la Cluj.

Inculpatul Pop Iustin Atanasiu preia solicitările transmise de Walter Florian, stabileşte modalităţile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC Romprest Service SA şi le transmite lui Molnar Arpad Jozsef, Molnar Botond Tibor şi Vizi Carol-Mark, preia de la aceştia fondurile în numerar (scop în care efectuează frecvent deplasări pe raza municipiului Bucureşti) şi le predă coordonatorului grupării. De asemenea, Pop Iustin-Atanasiu îi dirijează pe Molnar Arpad Jozsef, Molnar Botond Tibor şi Vizi Carol-Mark în demersurile de înfiinţare a firmelor <<fantomă>> ce sunt interpuse în circuitul comercial fictiv, stabileşte succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, conduce evidenţa contabilă a acestor firme şi depune electronic declaraţii în numele lor, negociază direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor <<fantomă>>, îi însoţeşte personal pe aceştia la efectuarea primelor retrageri de numerar

consemnau magistrații

O caracatiță organizată pe patru eșaloane de firme

Procurorii DIICOT au stabilit că o mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate Romprest SA lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest SA încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la un eşalon patru.

Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest

au precizat sursele judiciare

O rețea încâlcită, în care administratorii unor firme dețineau împuterniciri pentru conturile altor firme

Potrivit anchetatorilor, erau folosiţi oameni de încredere ai lui Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme „fantomă” pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate aceste firme „fantomă” fiind controlate de apropiaţii lui Walter.

E foarte ciudat faptul că în mai multe cazuri, administratorii unora dintre firmele implicate aveau împuterniciri pentru conturile altor firme din caracatiță.

În fruntea listei protagoniștilor din acest dosar se afla Florian Walter, administrator al SC Romprest Service SA, la care deținea un pachet de 46,2 % din acțiuni prin intermediul a două firme, SC Detaco Limited din Canada și Firstcom, din Statele Unite.

Marian Necula – Foto Bacau.net

Florian Walter a administrat și SC Euro Grup SRL, împreună cu alți doi apropiați, Marin Necula, director general și președintele CA-ului Romprest SA și Adrian Grigore Grigoraș, asociat la două firme din caracatiță, SC Team Line Solutions SRL și SC Romconcord Tehnic Service SRL. Potrivit procurorilor DIICOT, Grigoraș se ocupa de administrarea celor două firme și colecta sumele în numerar de la membrii din Cluj-Napoca ai grupului infracțional, între care Carol Mark Vizi, predând banii cash lui Iustin Pop Atanasiu.

Atanasiu, mima realizarea unor activități de audit și contabilitate la Romprest SA prin intermediul Cabinetului Individual de Contabilitate Pop Iustin Atanasiu, dar în realitate se ocupa de supravegherea operațiunilor financiare ale membrilor grupării. Florian Walter îi dădea ordine lui Atanasiu, iar acesta stabilea modalităţile concrete de acţiune ale membrilor grupării și prelua de la aceștia banii cash pe care îi preda lui Walter.

Citește și ”PSD-iștii din Fălticeni nu votează cu PSD-ul” – Cătălin Coman, actual primar PSD Fălticeni

Potrivit DIICOT, Atanasiu s-a ocupat de realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat și demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”.

Printre membrii importanți ai grupării se afla și Carol Mark Vizi, administrator al Grupului de firme Naptrif din Cluj, care era și administratorul de facto al SC Trifsan Group SRL și era împuternicit pe conturile bancare ale SC Laminat AEK SRL. Carol Mark Vizi avea rolul de a retrage din conturile firmelor din Grupul Naptrif, sumele provenite de la Romprest Service. Acești bani erau predați cash lui Atanasiu sau lui Grigoraș.

Două personaje importante erau și frații Molnar. Arpad Jozsef Molnar, împuternicit al Grupului de firme Naptrif, coordona operațiunile de retragere în numerar a sumelor aflate în conturile societăţilor implicate în activitatea infracţională. Concret, el efectua încasările  de bani cash din conturile SC Trifsan Group SRL și SC Alcatraz Impex SRL Ilfov, această firmă fiind deținută de fratele său, Tibor Botond Molnar. Acesta controla SC Alcaz Time Impex SRL și era administrator al SC AHR Consulting SRL și mai era și împuternicit al Grupului Naptrif și SC Trifsan Group SRL. Tibor Botond Molnar avea ca atribuțiuni înfiinţarea sau cesionarea firmelor utilizate de membrii grupării, colaborând cu Carol Mark Vizi la întocmirea și depunerea documentelor necesare înfiinţării sau cesionării firmelor.

Din grupare mai făceau parte Viorel Paul, administratorul SC LA Team Line Solutions SRL, firmă la care de fapt director general era Nicolae Gheorghe Paul, care mai era și administrator al Romconcord Tehnic Service SRL. În conexiune cu Nicolae Gheorghe Paul lucra și Lucia Maria Hotca, asociat și contabil la SC Team Solutions SRL și contabil la SC Romconcord Tehnic Service SRL. Viorel Paul era și împuternicit pe conturile SC Alcaz Time Impex SRL.

Un protagonist cu care am făcut deja cunoștință în dosarul de evaziune de la „Petrolul”, este Nicolae Capră, fost finanțator al clubului din Ploiești, care era împuternicit pe conturile bancare ale SC Coresio Euroinvest SRL și mai controla alte două firme, SC JIF SRL și SC Tănăsescu Farm SRL.

Alți membri, cam aceleași atribuții: Cristian Dumitru Corlan, era reprezentant al SC Parteneriat Intermed SRL, firmă administrată de Mihai Constantin Melniciuc. Corlan avea misiunea de a colecta sumele retrase în numerar de Florin Marius Avram, administrator al SC Iris Top Recycling SRL. Victoraș Ionuț Mărcuș era administrator la SC Romconcord Tehnic Service SRL, dar și delegat pentru facturile emise către Romconcord Tehnic Service SRL de SC Parteneriat Intermed SRL, firmă al cărui administrator era alt membru al grupării, Mihai Constantin Melniciuc. Alt membru al grupării, Constantin Soare, era administratorul SC Remacost Inteprev SRL și SC Costmary CMM Construct SRL. Cele două firme erau controlate de Marian Cătălin Carabaneanu, care colecta sumele retrase în numerar de Constantin Soare, administratorul celor două societăţi.

Alți membri ai grupării infracționale sunt: Florin Marius Avram, administrator şi împuternicit bancar al SC Iris Top Recycling SRL; Gigi Lincan, administrator al SC Element Construct Design SRL; Emil Dumitru, administrator al SC Times Building Design SRL; Mihai Constantin Melniciuc, administratorul SC Parteneriat Intermed SRL; David Tunde, administrator SC Trifsan Group SRL; Costel Matei, administrator şi împuternicit pe conturile bancare la SC Starpro Colect Conf SRL; Aurelian Oprea administrator al SC Kasandra 1900 Vulcan SRL.

Peste 111 ani de închisoare pentru evazioniștii din Dosarul „Romprest”

În dosarul 3509/105/2015, magistrații de la Secția Penală a Tribunalului Prahova au pronunțat sentința nr 303/23.11.2020, prin care a dispus pentru cei 18 membri ai grupării infracționale ani grei de închisoare, aceste pedepse însumate însemnând aproape 140 de ani de închisoare. Dar în urma contopirii pedepselor, cei 18 vor executa 111 ani și 4 luni de închisoare.

Magistrații au stabilit pedepsele în funcție de cât a „muncit” fiecare inculpat, pentru că unii au activat începând de pe data de 3 ianuarie 2013, iar alții au intrat mai târziu în gruparea infracțională. Alte criterii de „personalizare” a pedepselor au fost prejudiciile aduse bugetului statului de fiecare inculpat precum și rolul deținut în activitatea grupării infracționale.

Principalii membri ai grupării, care au primit pedepse la 7 ani și 4 luni de închisoare sunt: Iustin Pop Atanasiu, Marin Necula, Adrian Grigore Grigoraș, Viorel Paul, Paul Gheorghe Nicolae, Carol Mark Vizi, Arpad Jozsef Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Marius Florin Avram și Costel Matei. Emil Dumitru și Aurelian Oprea vor executa câte 6 ani și 4 luni de închisoare, Tibor Botond Molnar, Nicolae Capră, Gigi Ionel  Lincan vor sta după gratii 4 ani, iar Marian Cătălin Carabeanu  și Constantin Soare au scăpat cu numai 3 ani de închisoare.

Magistrații au dispus și obligarea lui Marin Necula, Adrian Grigore Grigoraș, Iustin Pop Atanasiu, Viorel Paul, Paul Gheoghe Nicolae, Carol Mark Vizi, Jozsef Arpad Molnar, Tibor Botond Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Cătălin Marian Carabaneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea, Costel Matei, Gigi Ionel Lincan și Constantin Soare, la plata către ANAF, în solidar cu Romprest SA, a sumei de 17.562.459 lei, din care 10.537.476 lei echivalentă neplătirii TVA și 7.024.983 lei impozit pe profit pe care Romprest a încercat să nu-l plătească prin evaziune și spălare de bani. Inculpații pot face recurs.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentÎPS Teodosie organizează o slujbă cu peripeții, mătănii și amenzi
Articolul următorCiolacu îl acuză pe Iohannis că face campanie pentru PNL în prime time și cere CNA să ia măsuri