Premierul interimar Florin Cîțu a declarat, marți dimineață, că PNL nu a decis un nou mandat de negociere, așa cum era anunțat „pe surse”, potrivit căruia Nicolae Ciucă putea negocia pentru formarea unui guvern. De altfel, vineri expiră termenul până la care premierul desemnat ar trebui să trebui să aibă „pe hârtie” un guvern.
„În acest moment avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în Parlament. Fac apel din nou la responsabilitate la președinții celor două partide, USR și PSD, să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un guvern, să fim responsabili”, a afirmat Florin Cîțu.
Președintele PNL susține că liberalii nu au votat un nou mandat care să permită flexibilizarea negocierilor cu PSD și USR.
„Nu există o flexibilizare a mandatului. Dacă exista o flexibilizare, se putea face doar în BPN. Rămâne așa cum am stabilit. Nu facem astăzi niciun BPN. Ne gândim la opțiuni. Vom continua discuțiile cu cei de la USR și ceilalți parlamentari pentru a vedea care sunt condițiile în care ar vota un guvern minoritar”, a precizat Cîțu.
Stoica: Premierul desemnat poate „cumpăra” timp dacă își depune mandatul
„Pretențiile” PSD la negocieri
De partea cealaltă, liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că în negocierile pe care le are cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și PNL sunt luate în considerare „absolut toate variantele”, deci inclusiv susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR, cum își dorește Cîțu, sau intrarea la guvernare.
„Domnul Florin Cîțu uită un lucru: că nu poate negocia cu PSD, deoarece are o decizie internă a partidului că nu poate negocia cu PSD. Suntem în același cerc vicios”, a afirmat Marcel Ciolacu la sediul PSD, adăugând că „absolut toate variantele” sunt luate în discuție în acest moment al negocierii.
Duminică a avut loc prima rundă a discuțiilor dintre PSD și PNL pentru susținerea Cabinetului Ciucă. Concret, PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie, când începe următoarea sesiune parlamentară și în teorie se poate depune o moțiune de cenzură, și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD. Mai mult, Marcel Ciolacu vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament, solicitări cu care liderul liberalilor nu a fost de acord.