Spărgătorii români de bancomate se întorc acasă din UE cu „pizza-slide”-ul și „Mama lui Satan”. O lovitură durează 4 minute!

Bancomat spart
Bancomat spart

Întoarcerea acasă, de la „munca în străinătate”, a spărgătorilor de bancomate a devenit relevantă și din punct de vedere statistic, prin creșterea numărului de cazuri înregistrate în ultimele săptămâni.

Dacă până la întoarcerea din vestul Europei a spărgătorilor „profesioniști” erau înregistrate tot felul de improzițații, de la bancomate aruncate în aer cu butelia de aragaz la bancomate smulse din fundație, în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de utilizare a „pizza-slide”-ului, un dispozitiv metalic, cu exploziv, care e introdus prin fanta de eliberare a numerarului și căruia i se iniţiază explozia cu un fitil. A fost utilizat la detonarea unui bancomat din București și „Mama lui Satan”, explozibil utilizat la atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles.

În ultimele săptămâni, creștere a detonărilor de bancomate cu „pizza-slide”

Polițiștii de la „Investigații Criminale” din IGPR și procurorii DIICOT Galați au reușit să ia urmele uneia dintre grupări și au organizat un flagrant după ce în ultimele săptămâni au fost înregistrate mai multe cazuri în care hoții au acționat în același mod, cu ajutorul „pizza-slide”-ului. Pe 8 septembrie, la 5.00 dimineața, au fost aruncate în aer două bancomate aflate la parterul unui bloc din Otopeni, hoții reușind să fugă cu 155.000 de lei.

Pe 11 septembrie, în jurul orei 4.00, Secţia 3 Poliţie Rurală din comuna Lieşti, situată la 50 de kilometri de Galați, a fost sesizată, prin 112, de angajatul unei agenţii bancare din localitate cu privire la faptul că a fost declanşată alarma din interiorul agenţiei. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că infractorii au dezactivat sistemul de supraveghere video și au încercat forţarea mecanică a fantei de eliberare a bancnotelor. Atacul eșuase.

Pe 15 septembrie, tot la ora 4.00 dimineața, a fost detonat cu ajutorul unui „pizza-slide”, un bancomat din localitatea Tuluceşti, situată la 15 km de Galați. Hoții acționaseră la momentul oportun pentru că pe 14 septembrie bancomatul fusese alimentat cu sumele necesare pentru plata pensiilor. Hoții au plecat cu aproximativ 120.000 de lei.

Un caz asemănător a fost semnalat și în județul vecin, Vrancea. În noaptea de 2 spre 3 octombrie, hoții au încercat să detoneze un bancomat din comuna Păunești, județul Vrancea. „Au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar din motive independente de voința lor, deflagrația produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani”, au precizat procurorii DIICOT.

Prinși în flagrant cu focuri de armă și urmăriți din elicopter

După cazurile de la Galați, polițiștii de la „Investigații Criminale” și procurorii de la DIICOT Galați au început căutările și după o lună au reușit să organizeze un flagrant, la care a participat și procurorul de caz. Pentru că oamenilor legii le era foarte clar că au de a face cu infractori experimentați, a fost o operațiune bine pusă la punct, cu ajutorul „mascaților” de la „Operațiuni Speciale” și a Inspectoratului de Aviație al Ministerului de Interne, care a pus la dispoziție un elicopter pentru o eventuală urmărire ca-n filme. Hoții au încercat să fugă, dar polițiștii au folosit armamentul și cei patru s-au predat.

„În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03.10, procurorii DIICOT Galați împreună cu polițiști din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui număr de 4 persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, județul Vrancea, pe care intenționau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de bani aflate în interiorul acestuia. Pe parcursul intervenției, s-a folosit armamentul din dotare, cu muniție neletală (bile de cauciuc) pentru somație, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la fața locului, cu un autoturism, fiind blocați chiar la locul faptei”

se spune în comunicatul DIICOT.

Au urmat 12 percheziții domiciliare, audierea a 12 persoane și la final reținerea celor patru membri ai grupării, cu vârste între 29 și 34 de ani. Toți sunt din localități din zona Tecuciului.

Bulmău zis „Văluș” și ceilalți trei membri ai grupării au ajuns după gratii

Procurorii DIICOT Galați i-au prezentat pe cei patru membri ai grupării magistraților de la Secția Penală a Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.

În dosarul nr 4.023/121/2020, cei patru, Marian Viorel Bulmău, zis „Văluș” , Nicușor Ionuț Ciuciu, Cristian Anton și Victor Marin, au fost trimiși după gratii pentru 30 de zile pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată şi distrugere.

Măsuri de siguranță: uniforma de la compania de utilități și mașina din UE „reînmatriculată” la Galați

Polițiștii au constatat că membrii grupării erau foarte bine organizați, după cum învățaseră la „muncă în străinătate”. Erau îmbrăcați în combinezoane albastre, sugerând că ar fi o echipă de intervenție de la o companie de utilități. Pentru securitatea deplasărilor lor foloseau o maşină înmatriculată într-un stat din Uniunea Europeană, la care montau plăcuţe de înmatriculare furate de la autovehicole înmatriculate la Galaţi.

„Autorii foloseau un autoturism înmatriculat în afara graniţelor României şi pe care aplicau plăcuţe sustrase de la un autovehicul de pe raza judeţului Galaţi. Au acţionat profesionist. Erau nişte infractori care să zicem aşa, în limbaj de specialitate, îşi făcuseră studiile prin afara graniţelor, prin străinătate. De altfel, sunt anchetaţi, cercetaţi şi acolo pentru fapte similare, pentru fapte cu mod de operare asemănător. Şi-au luat toate măsurile pentru protecţie pentru a nu fi prinşi”

a precizat directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, comisar-şef de poliţie, Cristian Gheorghe.

Gruparea avea o foarte strictă organizare internă, liderul grupării fiind cel care stabilea foarte precis rolul fiecăruia și traseele de deplasare de la locurile de întâlnire spre locurile în care erau amplasate bancomatele.

„Astfel, unul dintre ei şi-ar fi asumat rolul de lider al grupării infracţionale, acesta fiind, de altfel, cel care ar fi avut legătura directă cu persoana care i-ar fi furnizat dispozitivele explozive improvizate sau care îi împărtăşea cunoştinţele necesare pentru construirea acestora. Totodată, acesta ar fi decis participarea celorlalţi membri la comiterea faptelor, atribuindu-le acestora rolurile diferite şi ar fi stabilit cum să împartă banii obţinuţi fraudulos”

a adăugat oficialul IGPR.

Cu „pizza-slide”-ul, o lovitură durează numai 4 minute

Experiența dobândită la loviturile date în vestul Europei și utilizarea „pizza-slide”-ului le asigurau membrilor grupării o mare rapiditate, detonarea bancomatului și furtul banilor durând numai 4 minute.

„Este folosit acelaşi dispozitiv “pizza slide”. Este dispozitivul acela metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil. Ardere prin fitil. (…) Procedeul de introducere a dispozitivului artizanal dura undeva de la un minut şi jumătate – două minute, cu sustragerea banilor, 40 de secunde – un minut, deci undeva la patru minute cu totul, de la intrarea în dispozitiv a hoţului până la ieşirea acestuia”

a mai precizat comisarul șef Cristian Gheorghe

Prima detonare a unui bancomat în România cu ajutorul „pizza-slide”-ului a avut loc în octombrie 2018, iar de atunci au avut loc încă cel puţin 20 de spargeri prin această metodă.

Cei patru sunt căutați și de polițiști din Uniunea Europeană

Potrivit chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat la Ministerul de Interne, cei patru tecuceni sunt bănuiţi de detonarea mai multor bancomate în România şi Uniunea Europeană. 

„Doi dintre cei patru autori sunt cercetaţi  cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul naţional. De asemenea, deţinem date cu privire la implicarea acestora în săvâştirea de fapte cu acelaşi mod de operare, comise pe teritoriul altor state din UE”, a declarat Despescu.

Spărgătorii români, „specialiști” în Europa

Grupările de infractori români specializați în devalizarea bancomatelor au dat zeci de lovituri în Europa. O grupare a devalizat 14 bancomate din Austria, „încasând” 570.000 euro, iar altă grupare a aruncat în aer bancomate din Spania cu Triacetone Triperoxide (TATP), numit și „Mama lui Satan”, un explozibil folosit în atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles.

Citește și Codrin Ștefănescu îi regretă de pe margine pe Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu

O grupare de patru români, capturată în aprilie 2019 de „Guardia Civil” din Spania, a reușit să arunce în aer 5 bancomate folosind tot „Mama lui Satan”. E dovada că aceste grupări încep să se specializeze și devin periculoase, depășind cu mult încadrarea la furt.

„Mama lui Satan” a ajuns și la București

Explozibilul folosit de grupările teroriste a ajuns și în România, fiind utilizat în mai 2019 la aruncarea în aer a unui bancomat de pe Bulevardul Teodor Pallady din București. E foarte posibil ca explozibilul să fi fost preparat de cei care au dat lovitura, iar de aici apar riscurile ca acest explozibil să ajungă și în posesia altor indivizi, care nu vor să arunce în aer bancomate, ci să își susțină alte revendicări, putându-se ajunge și la noi la acțiuni teroriste.

O grupare din Galați a pus pe jar autoritățile în Austria

Capturarea noii grupări de spărgători de bancomate de către polițiști și procurorii DIICOT Galați este doar un nou episod judiciar, pentru că infractorii din Galați au deja un background în privința devalizării bancomatelor. Anul trecut, polițiștii din Satu Mare l-au reținut Ştefan Nistor-Buzatu, un gălățean căutat în toată Europa la cererea Parchetului din Graz (Austria) pentru constituire de grup criminal organizat şi furturi din bănci. În dosarul 165/35/2019, Curtea de Apel Oradea a dispus arestarea, dar acesta va fi extrădat după ce își va ispăși pedeapsa din alt dosar, în care este judecat la Călărași.

Nistor-Buzatu este unul din patru membri ai unei grupări de gălățeni care în perioada 2017-2018  a devalizat 14 bancomate în Austria, furând în total 570.000 de euro. Doi dintre membrii grupării fuseseră capturați de polițiștii din Graz, dar alți doi au reușit revenirea în țară.

În aprilie 2018, soseau la Galați șase polițiști din Landul Austria Inferioară, care împreună cu polițiști de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR și de la IPJ Galați au efectuat mai multe percheziții domiciliare. Atunci a fost capturat un alt membru al grupării, Gheorghe Furcilă. „Membrii grupării sunt bănuiţi de furtul a diferite sume de bani din bancomate amplasate în centre comerciale şi sucursale ale unor unităţi bancare”.

Metoda de lucru: smulgeau bancomatele cu mașini furate

Potrivit constatărilor din ancheta echipei de polițiști români și austrieci, coordonată de procurorii Parchetului Graz, gruparea folosea două metode, fie aruncau în aer bancomatele, fie le smulgeau cu cabluri de oțel legate la mașini puternice, furate de la firme de leasing:

„Faptele ar fi fost comise prin folosirea unor autovehicule furate cu care distrugeau căile de acces şi smulgeau bancomatele sau le distrugeau prin folosirea de gaz exploziv cu iniţiere electrică. Prejudiciul total estimat până în prezent este de aproximativ 570.000 de euro”, declara comisarul Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

„Membrii grupului criminal organizat au sustras în localitatea Sinalbekirchen, din sucursala Sparkasse Sinalbekirchen, un bancomat care conţinea suma de 199.620 euro. Au izbit, mergând în marşalier cu camionul Ford Transit, pe care l-au sustras în prealabil, panoul de sticlă al spaţiului de acces în sucursala băncii, de unde au smuls bancomatul din sistemul de ancorare, cu ajutorul unei curele de fixare de camion, au încărcat seiful şi au fugit“, au precizat polițiștii austrieci. În total, gruparea a furat 14 bancomate în diverse localităţi din Austria, „încasând” 570.000 de euro. Au furat și 5 autovehicule de transport şi 2 autoturisme, pe care le-au abandonat, incendiindu-le.

Potrivit presei austriece, au fost depistați după ce au încercat să fure două bancomate într-o singură noapte, din localităţile austriece Asten şi Buchkirchen.  „A fost ca un scenariu de film. Ne-am aşteptat să lovească, dar ne-a surprins că au vrut să fure două ATM-uri într-o singură noapte“, declarau poliţiştii austrieci.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentVirgil Musta ne avertizează că vom avea un Crăciun atipic
Articolul următorCiolacu, pe calcule: „Posibil foarte mulţi membri ai PNL să fi votat cu domnul Iordache, ca pe urmă să facă scandal”