Captură video Youtube/The Guardian
Captură video Youtube/The Guardian

Cel puțin 450 de manifestanți au fost arestați în Mazandaran, o provincie din nordul Iranului, în ultimele 10 zile de proteste, potrivit procurorului șef al provinciei, citat de The Guardian

Protestele au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini. Femeia în vârstă de 22 de ani a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliției.

Mai mulți manifestanți din toată țara au fost pedepsiți prin oprirea accesului la internet, dar și prin represiuni violente

Numărul oficial al morților este de 41. Cu toate acestea, organizațiile pentru drepturile omului spun că numărul real ar putea fi mai mare.

Amnesty International a declarat că cel puțin patru copii au fost uciși de forțele de stat de la începutul protestelor. Acțiunea a fost descrisă ca un ”model îngrozitor” de ”tragere deliberată și ilegală cu muniție reală asupra protestatarilor”.

Numărul în creștere al morților dovedește cât de nemilos a fost atacul autorităților asupra vieților umane”, a declarat Heba Morayef, directorul Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

O femeie a fost ucisă de polițiști pentru că nu și-a acoperit părul

Amini, femeia pentru care sute de manifestanți protestează, era în vizită la Teheran când a fost arestată de poliția ”morală”. Poliția a contestat modul în care tânăra și-a acoperit părul.

În timp ce polițiștii susțin că tânăra a murit din cauze naturale, familia ei spune că a fost torturată și ucisă.

Pe drumul către secția de poliție a fost torturată și insultată. A suferit o contuzie în urma unei lovituri la cap. Există un raport de la spitalul Kasra [din Teheran] care spune că femeia era moartă când a ajuns în unitatea medicală” a declarat pentru Sky News vărul lui Amini, Erfan Mortezaei.

În ciuda eforturilor de a împiedica iranienii să acceseze aplicații precum Instagram și WhatsApp, videoclipurile cu persoanele ucise în timpul protestelor au fost răspândite pe rețelele de socializare

Printre acestea se numără și un videoclip cu Hadis Najafi, în vârstă de 20 de ani, din orașul Karaj.  

Femeia a fost ucisă de șase gloanțe, toate trase de forțele statului.

Videoclipul viral, despre care se spune că este ultimul în care tânăra apare în viață, o surprinde pe Najafi descoperindu-și părul, înainte de a se alătura protestatarilor.

Articolul precedent5.000 de copii au primit rechizite gratuite din partea fundației Mereu Aproape
Articolul următorMarian Godină și cel mai nou scandal de plagiat a lui Sorin Cîmpeanu: „Sunteți incredibil de nesimțit și de lipsit de scrupule!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time