Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Coreea de Sud și-a doborât propriul record pentru cea mai scăzută rată de fertilitate din lume, transmite CNN.

Cifrele oficiale au fost publicate miercuri, 24 august.

Rata de fertilitate a țării, care indică numărul mediu de copii pe care o femeie îi poate avea de-a lungul vieții, a scăzut la 0.81, încă din 2021.

Practic, rata este cu 0.03% mai mică decât anul precedent, potrivit guvernului Statistics Korea.

Pentru a menține un număr stabil, țările au nevoie de o rată de fertilitate de 2.1

Rata natalității din Coreea de Sud a scăzut încă din 2015. În plus, în 2020, țara a înregistrat, pentru prima dată, mai multe decese decât nașteri. Astfel, numărul de locuitori s-a redus dramatic, iar ratele de fertilitate continuă să scadă.

Între timp, populația Coreei de Sud îmbătrânește, indicând un declin demografic despre care experții se tem că va lăsa țara cu prea puțini oameni apți de muncă.

Munictorii sunt cei care îi susțin pe vârstnici, atât prin plata taxelor, cât și prin asigurări de sănătate sau asistență la domiciliu.

În Coreea de Sud și Japonia există motive similare care duc la scăderea nașterilor: stagnarea salariilor, creșterea costului vieții și creșterea vertiginoasă a prețurilor locuințelor

Multe femei sud-coreene spun că, pur și simplu, nu au timpul, banii sau capacitatea emoțională pentru a merge la întâlniri. Ele își pun cariera pe primul loc, pe o piață a muncii extrem de competitivă.

Mai mult, femeile afirmă că se confruntă adesea cu o cultură patriarhală și cu o inegalitate de gen.

În ultimii ani, Guvernul sud-coreean a introdus mai multe măsuri pentru a combate scăderea ratei fertilității.

Astfel, autoritățile le permit ambilor părinți să ia concediu maternal și parental în același timp. Mai mult, acest concediu poate fi prelungit, legal, la cerere.

Campaniile sociale i-au încurajat pe bărbați să-și asume un rol mai activ în îngrijirea copiilor și în treburile casnice. În unele părți ale țării, autoritățile distribuie ”bonuri pentru bebeluși” pentru a încuraja părinții să aibă mai mulți copii.

Articolul precedentUn bărbat din Ucraina a încercat să treacă granița cu acte false și fără permis de conducere
Articolul următorCodrin Ștefănescu renunță la prietenia cu Dragnea: ”Am susținut și am spălat de păcate un mic monstru!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time