Sursă foto: Facebook/Maia Sandu
Sursă foto: Facebook/Maia Sandu

Mâine, 27 august, este sărbătorită Ziua Independenței, cunoscută ca ziua națională a Republicii Moldova.

Este celebrată adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, din 1991.

În această zi, președintele țării ține un discurs public, iar oficialii depun flori la Statuia lui Ștefan cel Mare.

De asemenea, conform tradiției, este organizat un concert în Piața Marii Adunări Naționale. Populația participă la evenimente sportive, expoziții și concerte în aer liber.

La 27 august 1991, în decursul procesului de destrămare a URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat independenţa, devenind un stat-membru al ONU

Președintele Maia Sandu a asociat sărbătoarea care va avea loc mâine cu situația refugiaților din Ucraina, în contextul în care, acum 6 luni, trupele lui Vladimir Putin începeau un conflict descris de propagandiștii din Rusia drept ”exercițiu militar”.

Maia Sandu a ținut să sublinieze că, doar în primele 4 luni de război, peste 500.000 de refugiați ucraineni au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

9 din 10 refugiați au fost găzduiți în casele oamenilor, iar 111 bebeluși s-au născut în țara de peste Prut.

Președintele Republicii Moldova: ”Acum șase luni, liniștea vecinilor noștri ucraineni a fost spulberată de un război crunt, care continuă să le distrugă satele și orașele, și să răpească vieți omenești”

Din prima zi, oamenii din Moldova au respins răul războiului și și-au deschis larg casele și inimile pentru copiii, femeile și bătrânii Ucrainei, care fugeau din calea distrugerii și a morții. Am demonstrat astfel nouă înșine și lumii întregi, printr-o solidaritate de admirat, că suntem gata să-i ajutăm pe cei, cărora le este mai greu decât nouă. Iar faptele noastre au arătat că suntem o țară mică cu inimă mare”, a transmis Maia Sandu, într-un mesaj publicat astăzi, 26 august, pe contul de Facebook.

De asemenea, în preajma Zilei Independenței Republicii Moldova, președintele și-a îndemnat compatrioții să nu uite, să păstreze și să amplifice această imagine de unitate și bunătate.

Articolul precedentAjutor de la Guvern pentru refacerea mai multor case din județul Dolj care au fost mistuite de un incendiu
Articolul următorUn bărbat din Ucraina a încercat să treacă granița cu acte false și fără permis de conducere
Jurnalist full-time / Pesimist part-time