Propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze naturale cu un procent de 15 %, pentru a face față crizei energetice cauzată de războiul din Ucraina, nu a obținut consensul țărilor Uniunii Europene, potrivit romaniatv.net.
Astfel, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, insistă cu luarea acestei măsuri, pentru a scăpa de dependență față de Rusia, o serie de țări cum ar fi Spania, Franța, Polonia, Portugalia sau Grecia nu sunt de acord cu acest lucru.
„Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună”, a avertizat Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc marţi
Guvernul Spaniei a respins propunerea Comisiei Europene privind un plan de reducere a consumului de gaz natural, criticând pasivitatea Uniunii Europene în rezolvarea crizei energiei. „Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă”, a afirmat vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice.
Guvernul Portugaliei a anunțat că nu va aproba planul Comisiei Europene, deoarece este „nesustenabil”
„Noi consumăm gaz din absolută necesitate”, a declarat João Galamba, secretar de stat pentru Mediu şi Energie. Franţa a transmis că nu este de acord cu reducerea uniformă a livrărilor de gaz, în timp ce Grecia a formulat, de asemenea, obiecţii. Polonia a anunţat, luni seară, că se opune planului Comisiei Europene. „Este dificil să discutăm despre mecanisme obligatorii pregătite de Comisia Europeană în câteva zile, adică în grabă, care să oblige ţările la reduceri obligatorii. Nu putem să fim de acord”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Afacerilor Climatice.
Care este propunerea Comisiei Europene
Comisia Europeană a propus un plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, ceea ce presupune diminuarea consumului cu 15% la nivelul Uniunii Europene până în primăvara următoare, ca reacție la îngrijorările că Rusia va sista alimentarea cu gaze a Europei. „Toţi consumatorii – administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale – pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului”, argumentează Comisia Europeană.
Comisia Europeană dă în judecată Ungaria din cauza legii LGBTQ