Roșia Montană (preluare DW)

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marți candidatura sitului Roșia Montană, cea mai veche localitate atestată în România, pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de UNESCO. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO.

Preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE, citat de Agerpres.

Luni au fost aprobate candidaturile din insula Amami-Oshima (Japonia), extensia Getbol (Coreea de Sud), Complexul forestier Kaeng Krachan (Thailanda), pădurile tropicale şi zonele umede din Colchis (Georgia), dealul Arslantepe (Turcia), extinderea Liniilor de Apărare din Amsterdam (Olanda) şi a „Colonies of Benevolence” (candidatură comună între Olanda şi Belgia).

Premierul Cîțu „luat la rost” din cauza Roșia Montană

Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru, care vor trebui să aştepte până marţi, sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să anuleze evenimentul său anual din cauza condiţiilor de sănătate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de Covid 19.

Astfel, cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsă, în care sunt evaluate nu doar propunerile din anul în curs, ci şi cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.

Sesiunile au loc până la 31 iulie în oraşul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, având în vedere că pandemia este încă activă, ele se desfăşoară în mare parte virtual.

„De când aparține Roșia Montană României?”

Această întrebare apare într-un editorial publicat în Magyar Nemzet și semnat de Attila D. Balázs, că speră ca „cele 300 tone de aur şi 1.600 tone argint vor rămâne în pământul natal” și precizează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone. Publicația se mai întreabă și „de când aparţine Roşia Montana de România?”, citează G4Media.

Premierul Florin Cîțu are statuie de aur în Piața Victoriei

Articolul precedentPatriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva Covid
Articolul următorPrimar Constanța: „Avem nevoie de investiţii şi sprijin constant guvernamental”