Continuă mișcările de protest demarate de sindicaliștii din sistemul de Învățământ, inclusiv după ultima ofertă făcută aseară de reprezentanții Guvernului.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), și Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație (FSE) au comentat ieri la Antena 3 propunerile avansate, însă din ceea ce s-a discutat, ceea ce a pus Guvernul „pe masă” este departe de a liniști apele.
Potrivit lui Simion Hăncescu, oferta este una „complet neinspirată”, cu referire la prima de 2.500 de lei pentru 220.000 de profesori, subliniind că „este departe de ceea ce noi am cerut”.
În același timp, Marius Nistor a precizat pentru aceeași sursă că pachetul de măsuri oferit de Guvern nu are legătură cu toate revendicările care au dus la declanșarea grevei generale:
„Reacția mea depinde de reacția colegilor mei. Așteptările lor sunt mari. Oferta care vine în momentul de față din partea Guvernului nu cred că este în măsură să conducă la stingerea acestui conflict de proporții. Singura diferență – că nu mai sunt vouchere sau carduri, ci doar două prime acordate. Una în 5 iunie şi alta în 5 octombrie. Despre asta vorbim. (…)
În momentul de față, greva generală continuă, pentru că singurii în măsură să renunțe la această formă de protest sunt colegii noștri. Acest lucru se va întâmpla pe baza unui referendum. Ei decid momentul în care se suspendă această acțiune. Dacă această variantă înaintată de către Guvern este acceptată de colegii noștri se va reveni în sălile de clasă. Dacă nu este acceptată de către colegii noştri, protestul va continua”.
Din ceea ce a prezentat aseară într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, oferta constă în „mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, Legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%”, plus „două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 lei fiecare”, prime oferite „tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalul nedidactic”.
„Pentru alți 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică, de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei”, a precizat Cărbunaru, subliniind că este vorba despre eforturi și care „vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”.