bani

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că nu mai puțin de opt bănci au fost sancționate pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la creditele bancare.

Verificările se desfășoară în cadrul unor acțiuni de supraveghere a pieței, respectiv modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă se respectă drepturile consumatorilor.

Din ce detaliază ANPC într-un comunicat, la EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank au fost identificate fapte contravenționale. Concret, pe graficul de rambursare practicat rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă, iar „prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă”.

Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori. Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1+1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii.

Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei “doar” 2% reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent.
Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată.
Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea
”, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Toate cele opt bănci au primit amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC propunând totodară măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător”, se mai arată în comunicatul ANPC.

În urmă cu câteva zile, 11 alte bănci au fost sancționate în mod similar, respectiv ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

Articolul precedentPreședintele instituției care l-a scăpat pe Bode de acuzația de plagiat a demisionat, criticând hotărârea adoptată
Articolul următorSindicaliștii din Educație nu sunt impresionați de oferta Guvernului și continuă greva generală