Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu propunerea legislativă a USR PLUS, ce prevede decalarea vacanțelor școlare pe zone georgrafice, dar și pe ani de studii.
„Există o serie de activități, mișcarea personalului didactic, susținerea examenelor naționale care s-ar organiza, dacă s-ar putea organiza, cu dificultate. Ar însemna să existe o diferență de cel puțin o lună”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Parlament
Schimbările, greu primite și privite de beneficiari
Structura anului școlar a fost bulversat în ultimii ani, astfel încât o astefel de schimbare este destul de greu de acceptat de beneficiari, fie că ne referim la profesori sau la elevi, prin intermediul părinților. De altfel au fost discuții legate inclusiv de prelungirea acestui an școlar cu două săptămâni, astfel încât să poată fi acoperite golurile lăsate de cursurile online, care nu prea au dat randament.
Ministrul a declarat că „e greu de acceptat, deoarece am propus extinderea anului școlar cu 2 săptămâni, astfel încât să se încheie pe 2 iulie. Nu a fost propunerea acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate. Dacă la o săptămână a fost o astfel de problemă, îmi imaginez cam cum ar fi la o lună. Dar orice inițiativă o tratăm cu maximă responsabilitate, în măsura în care este în interesul elevului.”
Ce prevede proiectul USR PLUS
Potrivit inițiatorului Alin Apostu, scopul proiectului este „stimularea creșterii sectorului turism și în principal a sectorului din industria hotelieră și a serviciilor alimentare – HoReCa”, care au fost încercate în această perioadă, „prin prelungirea temporară a vacanței de iarnă și repartizarea în funcție de zone coroborată cu dezvoltarea de infrastructuri școlare alternative publice și private la începutul și finalul vacanței de vară”.
Prin acest proiect este propusă delimitarea zonelor geografice și elevii din fiecare zonă să intre în vacanța inter-semestrială cu durata de o săptămână pe rând și fără să se suprapună. Astfel, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, iar cei din clasele a V-a până la a VII-a, inclusiv, și a IX-a până la a XI-a, inclusiv, ar începe în a treia zi de luni a lunii septembrie.
Cîmpeanu: „Nu accept să se închidă școlile și să rămână toate celelalte deschise!”