Foto: Press One
Foto: Press One

Acvila de munte a devenit o prioritate națională, iar specialișii încearcă, în mod constant, să protejeze pasărea de braconieri.

Acvila de munte reprezintă simbolul nobleții și al puterii, fiind pasărea prezentă pe stema României.

În momentul de față, acvila de munte este atent supravegheată de specialişti.

Acvila de munte: un trofeu râvnit de braconieri

Ornitologii vor să adune cât mai multe informaţii despre această specie. În plus, monitorizarea este menită să descurajeze braconierii, pentru care pasărea de pradă reprezintă un trofeu râvnit, arată Știrile Pro Tv.

În România există aproximativ două sute de exemplare, iar pasărea, care este protejată prin lege, trăiește în zone greu accesibile, situate la mare altitudine.

În Transilvania sunt în jur de 30 de cuiburi făcute de asemenea exemplare splendide, pe care specialiștii încearcă să le monitorizeze cu atenție. Pentru a le urmări este nevoie de multă răbdare. Însă, după ore de pândă, înaripatele pot fi zărite cucerind văzduhul, mai precizează sursa citată.

Acvila de munte, monitorizată pentru a se stabili șansele de supraviețuire

Iulia Vizi, reperzentant asociație de ornitologie a declarat că pasărea este monitorizată atenit și se urmăresc perechile cuibăritoare, dacă acestea depun ouă, și dacă vor exista pui la cuib.

Asociația de ornitologie adună datele pentru a se cunoaște dinamica, aria de răspândire și șansele de supraviețuire ale păsărilor.

Multiplele motive pentru care specia se află în declin: braconaj, otrăvire, electrocutare

Papp Tamaș, ornitolog: ″În perioada în care femela stă pe ouă și e o perioadă rece și trebuie să plece din cauza cățărătorilor, ouăle i se pot răci…”.

Acvila de munte, stema României

De-a lungul timpului, specia a suferit un declin serios. Ornitologii spun că în această perioadă, când păsările depun ouă, braconierii reprezintă un mare pericol.

Ca toate păsările răpitoare din Europa, și această specie este în pericol. Din câte știu, nu crește numărul lor și ce observăm noi în unele zone dispar păsări adulte. Poate fi braconaj, poate fi otrăvire, poate fi electrocutare pe liniile de tensiune”, a mai precizat ornitologul.

Acvila de munte (Aquila chrysaetos), se mai numește și pajură. Este una dintre păsările de pradă cele mai cunoscute și mai răspândite pe pământ. La fel ca și alte specii de acvilă, aparține genului Aquila și familiei Accipitridae.

Aria de răspândire cuprinde mare parte din America de Nord, Eurasia și nordul Africii. Menține populații chiar și în mai multe insule: Marea Britanie, cele din Marea Mediterană, Japonia și Vancouver.

Totuși, populația în Europa Centrală s-a redus datorită activității umane și în unele locuri specia a dispărut deși înainte era prezentă.

Articolul precedentCîmpeanu nu este de acord cu vacanțele decalate
Articolul următorIohannis, ședință de lucru pe tema PNRR
Jurnalist full-time / Pesimist part-time