Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Opt berze au fost salvate din situații-limită: din cauza rănilor, păsările nu mai puteau zbura, iar îngrijirea lor a avut loc în Centrul Special de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Mureș.

Berzele au fost salvate din mai multe județe din țară, printre care enumerăm: Bistrița, Bihor, Cluj, dar și Mureș.

Păsările nu și-au mai putut continua drumul spre țările calde și au rămas în grija specialiștilor de la Milvus, arată Știrile Pro Tv.

După îngrijiri care au durat toată iarna, păsările se pot bucura acum de liberate

Iulia Vizi, reprezentant grupul Milvus a percizat că, din cele opt, două au anumite probleme. Asociația speră la o reabilitare cât mai rapidă.

Nu puteau să plece și să parcurgă 11.000 de kilometri, motiv pentru care am avut grijă de ele în timpul iernii, le-am hrănit. Am primit telefoane de-a lungul iernii, că au rămas în România”, a explicat Iulia Vizi.

Păsările au fost hrănite cu mare atenție și s-au putut recupera în voie. Acum că starea de sănătate și vremea le-au permis să își reia viața normală în habitatul lor, au fost eliberate și îndată și-au luat zborul spre locurile lor de cuibărit din Transilvania, mai arată sursa citată.

Marton Attila, ornitolog: ”Cele șase berze pe care le-am eliberat, în mod foarte cert, ar fi murit peste iarnă, asta pentru că nu putem să prindem decât berzele deja foarte slăbite. Este o specie cu o viață foarte lungă. Berzele trăiesc până la 30 de ani, ceea ce înseamnă că în 30 de ani fac sute de pui care nu supraviețuiesc toți. Din motive naturale mor înainte de primul an de viață. Chiar și dacă sunt bine pregătite nu își găsesc de mâncare, slăbesc foarte mult și foarte repede și ajung în situația în care să nu supraviețuiască peste iarnă.”

Pentru că au leziuni la nivelul aripilor, două dintre berze vor rămâne sub supravegherea ornitologilor și veterinarilor din Mureș.

Articolul precedentPrimăria Iași, vizată de procurorii DIICOT
Articolul următorPSD, într-o continuă grevă parlamentară?
Jurnalist full-time / Pesimist part-time