sursă foto: pixabay.com

Mulți dintre studenții din România sunt revoltați. Sunt sărăci, fac eforturi să-și plătească studiile, chiria, să participe la activități specifice vârstei lor, dar care au rolul de a-i „forma” ca adulți în toată regula.

Recent, Liga Studenților Iași a anunțat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost reclamat la DNA. Tinerii spun că a creat un haos în sistemul universitar, chemând studenții la cursurile cu prezență fizică în ultimele patru luni ale anului(n.r. an universitar).

Ce a însemnat acest lucru pentru studenții români(?): lipsa locurilor de cazare, lipsa banilor pentru chirie, cheltuieli inutile, schimbare bruscă a programului de lucru având în vedere că mulți dintre ei s-au angajat în orașele natale, pentru a supraviețui și pentru a face față cheltuielilor necesare facultăților.

Mulți studenți nu au încă cazare și riscă să acumuleze absențe și să rămână cu restanțe, fiind astfel în risc de abandon universitar. Cine poate scoate peste 300 de euro din buzunar peste noapte după doi ani cu economia închisă?”, au menționat studenții români, cu doar o zi înainte de a protesta față de decizia Ministerului Educației, de a reveni la cursuri fizice.

Ulterior, ministrul Educației a cedat. După protestele studenților din toată țara, a lăsat universitățile să decidă cum vor ține cursurile. De altfel, așa prevede și legea: universitățile au autonomie și pot decide asupra programului.

Demersul nostru nu este unul de susținere a școlii on-line și de combatere a întoarcerii la normalitate, ci de protejare a predictibilității, stabilității și securității raporturilor juridice în actul educațional, venind în ajutorul studenților care au într-adevăr nevoie de soluții, nu a celor care preferă învățământul on-line din comoditate”, a transmis Liga Studenților Iași.

Controversatul Ordin al Ministrului Educației: Locuri bugetate pentru studenții din Ucraina vs studenți din România: „Ne-am angajat ca să nu murim de foame și să ne continuăm studiile”

Chiar dacă a „cedat” în urma presiunii, iar rectorii mai multor universități i-a lăsat pe studenți să finalizeze cursurile online, ministrul Cîmpeanu tot a intrat în dizgrația studenților din România.

Imagine de la protestele studenților români. sursă foto: Facebook-Liga Studenților Iași

El a decis ca studenții refugiați din Ucraina să vină la univeristățile din România, pe locurile bugetate(n.r finanțate) de Ministerul Educației sau din alte surse. Decizia se aplică doar studenților ucrainieni, nu și în cazul altor refugiați. Este vorba despre Ordinul 3.325/2022 pentru completarea anexei PME 5.140/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mobilitatea academică a studenților.

Potrivit acestuia, „în anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, prin excepție de la prevederile alineatului 3, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”.

Discriminare? Student român: „Ne-am angajat ca să nu murim de foame și să ne continuăm studiile”

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, doar refugiații din Ucraina beneficiază de acest „privilegiu”. În România, sunt refugiați și din alte țări, precum Agfanistan. În cazul acestora, statul român a transmis în vara anului 2021 că „nu are suficiente spații de cazare”.

Ceilalţi refugiaţi care nu sunt cetăţeni din Ucraina nu vor beneficia de finanţarea de la bugetul de stat, dar vor putea să urmeze în condiţiile pe care le-am precizat cursuri universitare în România”, a spus ministrul Cîmpeanu.

De ce doar pentru refugiații din Ucraina? 5000 de studenți refugiați vs 8000 de locuri bugetate

Nu suntem inumani, dar știe domnul Cîmpeanu câte sacrificii fac studenții români, chiar și cei emeriți?! Ne-am angajat ca să nu murim de foame și să ne continuăm studiile, a declarat Leonard Matei, student la Universitatea București, pentru Ziarul de Investigații.

Fără acte(…) să zicem, că e situația asta de criză. Dar, de ce nu scot locuri pentru ei sub forma de burse doar cât să nu piardă anul universitar. Cum să dai ordin până în 2023? Ce facem, ne mutăm noi în Ucraina sau cum?”, s-a arătat revoltată și Daniela Buzea, masterandă la Academia de Studii Economice, pe un grup de socializare destinat studenților.

Potrivit ultimelor date transmise de autoritățile din România, peste 5000 de studenți din Ucraina s-au refugiat în România.

În anul univeristar 2020-2021, au fost 8000 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru studenți.

Ziarul de Investigații va reveni cu un punct de vedere al Consiliului Național de Combatere a Discriminării, pe această temă.

Articolul precedentO căprioară a fost surprinsă într-o pădure de stat, localizată în Caraș-Severin
Articolul următorIacării Acrobați au rămas fără aripa dreaptă! Dan Ștefănescu, mort în accidentul aviatic de la Strejnicu
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”